Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Deprimerad kan få vänta länge på samtalsstöd

Publicerad: 23 december 2015, 07:00

Foto: Thinkstock

Den som vill tala med en psykolog på en vårdcentral i Göteborg kan får vänta upp mot ett halvår. En orimligt lång väntan, enligt Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Tidningen Göteborgs-Posten ringde till de 20 största vårdcentralerna i Göteborg och frågade efter en psykologtid. Variationen i väntetid var stor. Vid en vårdcentral erbjöds samtal efter en vecka. Vid en annan skulle det ta ett halvår.

Anders Wahlberg, ordförande för Sveriges Psykologförbund, anser att det är för lång väntetid.

– Om man är deprimerad och söker hjälp är ett halvår en orimligt lång tid att vänta, säger han till Dagens Medicin.

Han påpekar att det ändå sannolikt är ovanligt bra tillgång på samtalsstöd i Göteborg då Västra Götalandsregionen har satsat inom det området.

När psykologförbundet 2011 gjorde en enkät var det enbart hälften av vårdcentralerna som över huvud taget hade psykologer anställda. Anders Wahlberg berättar att förbundet just nu håller på att göra en ny sammanställning över tillgången på psykologer på vårdcentraler.

Den vårdcentral som angav att det var ett halvårs väntan uppger till Göteborgs-Posten att den långa väntetiden berodde på svårigheter att tillsätta ett vikariat.

I samtalen till vårdcentralerna utgav sig tidningens reportrar för att vara mor till en 23-årig deprimerad dotter och frågade vilken hjälp vårdcentralerna erbjöd. Väntetiden var en månad eller längre på 14 av de 20 vårdcentralerna.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev