Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Deprimerade patienter fick hjälp av magnetstimulering

Publicerad: 3 maj 2010, 20:00

Daglig behandling med magnetstimulering av hjärnan kan bota depression hos patienter som svarar dåligt på antidepressiva läkemedel, enligt en ny studie.


Det finns belägg för att så kallad transkraniell magnetstimulering kan ha effekt mot depression. Men studierna av behandlingen har hittills inte varit av särskilt hög kvalitet, enligt amerikanska forskare bakom en ny undersökning.

De har nu utvärderat metoden bland 199 patienter som inte använde antidepressiva läkemedel och som tidigare haft svårt att svara på sådan behandling. Deltagarna randomiserades till daglig magnetstimulering eller till en låtsasbehandling, som utåt sett inte gick att skilja från den aktiva behandlingen.

Efter tre veckor hade 14,1 procent i gruppen som fått aktiv behandling botats från sin depression, jämfört med 5,1 procent i kontrollgruppen.

Efter ytterligare tre veckor då alla patienterna fick aktiv behandling – och med vetskap om att behandlingen var just aktiv – var andelen botade 30 procent, oavsett vilken behandlingsgrupp man tillhörde i början av studien.

Forskarna, som är verksamma vid bland annat Medical University of South Carolina i Charleston, drar slutsatsen att magnetstimulering ger kliniskt meningsfulla antidepressiva effekter med få biverkningar.

De lyfter fram ett antal fördelar med studien jämfört med tidigare forskning på området, till exempel att samtliga personer som värderade behandlingsresultaten, inklusive patienterna, inte kände till om behandlingen var aktiv i det enskilda fallet.

Den låtsasbehandling som användes gav också upphov till samma känselintryck som den aktiva behandlingen, vilket gjorde det svårare för patienterna att lista ut vilken behandling som de lottats till.

Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Läs abstract till studien:

Archives of General Psychiatry, 2010; 67: 507–516

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev