Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Distansarbete var rätt medicin

Publicerad: 16 oktober 2019, 10:57

Jeanette Hjortsberg, divisionschef för Psykiatri Region Dalarna.

Region Dalarna har lyckats öka antalet fast anställda läkare inom psykiatrin kraftigt i år. Lönelyft och distansarbete är två framgångsfaktorer.


Hittills i år har Region Dalarna anställt 13 nya överläkare inom division psykiatri. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året, då totalt 40 överläkare var tillsvidareanställda i psykiatrin. Så vad är hemligheten?

– Jag vet bara vad vi har gjort. Vi har arbetat fram nya möjligheter att arbeta på distans och så har vi psykiatrilyftet med en satsning på löner och pension, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef för Psykiatri Region Dalarna, till Dagens Medicin.

Psykiatrilyftet är det lokala namnet på en satsning på psykiatrin, som bland annat inneburit en löneökning på 10 000 kronor i månaden för en överläkare som jobbar heltid med patienter.

Förutom de 13 nya överläkarna har regionen även ökat antalet ST-platser och under året rekryterat 8 läkare som ska göra sin specialiseringstjänstgöring hos dem. De läkarna får också en löneökning, med 1000 kronor extra i månaden per år, under upp till fem år.

Trots de 21 nya läkarna behövs det fortfarande fler inom psykiatrin i Region Dalarna. Diskussioner pågår med ytterligare fem läkare och enligt Jeanette Hjortsberg skulle regionen vilja anställa mellan fem och tio läkare till.

– Vi har haft långt mer än 21 vakanser. Vi har varit beroende av hyrläkare så länge så det här med hur många tjänster man har i budget för läkare – vi har inte ens funderat på den frågan på väldigt, väldigt länge, för allt har ätits upp av kostnader för hyrläkare, säger Jeanette Hjortsberg.

Av de nyanställda överläkarna har sex valt att arbeta delar av arbetstiden på distans. I Region Dalarna finns sköterskeledda mottagningar på några orter. Där kan sjuksköterskor följa upp medicinering, kolla blodtrycket och ta blodprover.

Behövs det så kan en läkare kopplas in via Skype eller högtalartelefon. I vissa fall kan även patienterna delta i samtalen. Regionens geografi kräver sådana lösningar, enligt Jeanette Hjortsberg.

– Om en patient i Älvdalens kommun ska åka till akuten, som ligger i Säter, så är det lika långt som om en patient i Säter skulle åka till Stockholm för att besöka doktorn. Det är långa avstånd och vi måste vara innovativa. Det som sker ofta måste ligga nära.

Ytterligare en insats som Jeanette Hjortsberg tror har gett resultat är att regionen har jobbat på att förbättra bilden av psykiatrin, genom att till exempel delta i AT-middagar för att locka blivande specialistläkare till psykiatrin.

– Vi har valt att tänka på vårt varumärke, att åka ut och presentera oss på mässor och konferenser och haft med oss ST-läkare, överläkare och chefer. Vi har lagt ned väldigt mycket hårt arbete på att komma dit där vi är i dag, säger Jeanette Hjortsberg.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev