Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Distriktssköterskor kan lära ut sömn-KBT

Publicerad: 22 mars 2019, 14:00

En typ av sömnstörning som kan behandlas med KBT är insomni, berättar sömnforskaren Christina Sandlund.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Distriktssköterskor kan behandla patienters sömnbesvär med hjälp av kognitiv beteendeterapi, så kallad sömn-KBT. Det hävdar Christina Sandlund, som har doktorerat i ämnet.


– Med min avhandling har jag visat att sjuksköterskor också kan arbeta med sömn-KBT, vilket kan ge möjligheter för många fler patienter att få den behandlingen, säger Christina Sandlund, distriktssköterska och sömnforskare.

KBT-behandling utförs vanligtvis av psykologer. När Christina Sandlund gick en kurs i sömn-KBT insåg hon att distriktssköterskor också skulle kunna arbeta med metoden. Distriktssköterskorna är många inom primärvården och arbetar redan med beteendeförändringar när det gäller patienters levnadsvanor, viktminskning och liknande.

Enligt Christina Sandlund känner sig många maktlösa när de inte vet hur de ska hjälpa patienten och de ser att patienterna ofta bara erbjuds sömnmedel. Därför ser hon också en efterfrågan på utbildning i sömn-KBT bland distriktssköterskor.

En typ av sömnstörning som kan behandlas med KBT är insomni. Många patienter beskriver hur deras oro för att inte sova tillräckligt gör att de lägger sig tidigt, sover lite längre på morgonen eller sover en stund på dagen. Det kan leda till att sömnrytmen kommer i obalans och att sömnen inte blir bättre, enligt Christina Sandlund.

Vid KBT får patienten lära sig att bli medveten om tankar och föreställningar kring sin egen sömn som inte leder framåt.

Hon arbetar i dag dels med fortbildning på Akademiskt primärvårdscentrum i Region Stockholm, dels några dagar i veckan som distriktssköterska på Praktikertjänsts vårdcentral i Hägersten. Där jobbar hon med sömngrupper men även individuell KBT-behandling till patienter med sömnproblem.

– Om patienten tar sömnmedel några veckor kan hen kanske komma i ordning med sin sömn, men det gäller inte alla. Risken finns att man sover sämre när man slutar med sömnmedel än innan man började ta tabletterna. Det beror på den så kallade rebound-effekten, som gör att kroppen förväntar sig att få något dämpande på kvällen och därför varvar upp, vilket kan göra det svårare att somna, fortsätter hon.

Enligt hennes avhandling från 2018 kan distriktssköterskor arbeta med KBT-behandling med lyckat resultat. Inom ramen för avhandlingen utbildade hon distriktssköterskor från olika vårdcentraler, som hade egna patientgrupper med sömnproblem. De sju distriktsköterskornas gruppbehandlingar utvärderades.

– Effekterna av KBT-behandlingen jämfördes med vårdcentralernas sedvanliga behandling av sömnproblem, alltså sömnmedel. KBT-behandlingen var mer effektiv enligt studien där totalt 165 patienter deltog från sju vårdcentraler, säger Christina Sandlund.

Det var fler patienter som minskade sin sömnmedelsanvändning efter gruppbehandling än efter sedvanlig behandling på vårdcentralerna. Under behandlingen fick patienterna i båda grupperna bland annat skriva en så kallad sömndagbok, som sedan jämfördes.

– För de som fick sedvanlig behandling hände inget under tre månader, medan de patienter som fick gruppbehandling med KBT blev bättre. De sov lite längre på nätterna, det tog kortare tid för dem att somna in och de skattade sin sömnkvalitet som bättre än patienterna som behandlades sedvanligt. De blev dessutom mindre dag-trötta och minskade även sina depressiva symptom, säger Christina Sandlund.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev