Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

DO stämmer psykiater för diskriminering av patienter

Publicerad: 23 oktober 2009, 12:27

En psykiater anklagas för att ha uttryckt sig nedlåtande om ”greker och turkar” i utlåtanden till Försäkringskassan. Nu avgörs fallet i domstol.


Psykiatern arbetade på en mottagning i Stockholm och tog emot de två patienterna för att göra bedömningar i sjukskrivningsärenden. Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, skickade han in utlåtanden som innehöll svepande omdömen om att invandrare från Medelhavsområdet tenderar att bli sjuka själva om deras maka eller make har sjukpension. För en av patienterna uppges han ha föreslagit ”en enkelbiljett till Grekland”.

– Man blir förvånad över att han uttrycker sina fördomar så tydligt, och att han dessutom anser sig ha vetenskaplig grund för att personer från den här regionen kan simulera sjukdom. Sjukvårdens och i synnerhet läkarnas bedömning förväntas utgå från vetenskapliga fakta. Därför är det här mycket anmärkningsvärt, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Läkarens omdöme ledde fram till att de två patienterna inte beviljades fortsatt sjukpenning. DO anser att kvinnan och mannen har missgynnats på grund av sin etnicitet och kräver att mottagningen ger dem 80 000 kronor var i skadestånd.

Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt hålls i början av nästa vecka. Det här är det första fallet om etnisk diskriminering inom sjukvården som DO driver till domstol.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev