fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dödsfall kopplat till it-haveri

Publicerad: 15 januari 2016, 10:46

Läkaren inom missbruksvården förlitade sig på patientens utsago och skrev ut läkemedel när journalsystemet låg nere, två dagar senare hittades patienten död.


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att läkaren har begått flera misstag i samband med fallet då en patient inom missbruksvården dog av läkemedelsförgiftning, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Journalsystemet fungerade inte när läkaren skulle skriva ut läkemedel till patienten som vårdats enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, och läkaren kunde inte få någon information om patienten. Läkaren litade då på patientens utsago och ordinerade metadon, bensodiazepiner och antidepressiva läkemedel. Dessutom överlät läkaren överlämningen av läkemedlen till hälso- och sjukvårdspersonalen på det hem där patienten vårdades. Patienten dog två dagar senare och en lex Maria-anmälan gjordes.

Ivo har avslutat ärendet men öppnar ett nytt för att granska vårdgivaren. Enligt tidningen har Region Skåne haft upprepade it-problem, bland annat med journalsystemet Melior, som användes i ärendet.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev