Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Domstol ger psykpatienter rätt att ha mobiltelefoner

Publicerad: 29 april 2009, 12:06

Rättspsykiatriska kliniken i Växjö får inte ha ett generellt förbud för patienterna att ha mobiltelefon, slår nu även länsrätten fast. Men landstinget tvekar om att ge mobilerna tillbaka.


I september förra året beslutade Socialstyrelsen att klinikens förbud mot mobiltelefoner, datorer, kameror, kommunikationsradioapparater och annan utrustning för bild- och filmöverföring skulle hävas.

I februari förstärkte myndigheten kravet med ett hot om vite på 200 000 kronor.

– Lagen tillåter inte sådana generella ordningsregler. Det finns möjligheter att inskränka tvångsvårdande patienters rätt att kommunicera via till exempel telefon eller e-post men det krävs att en individuell bedömning görs och att beslut fattas i varje enskilt ärende, sade Heléne Dahl Fransson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö, då.

Landstinget Kronoberg överklagade beslutet till länsrätten i Skåne, men domstolen har nu ställt sig på Socialstyrelsens sida, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Men det är inte säkert att patienterna kommer att få sina mobiltelefoner tillbaka.

– Vi kommer på nytt att tala med vår jurist. Vi kommer att göra allt för att fortsätta pröva den här frågan juridiskt för att stoppa det här eländet, säger landstingsrådet Suzanne Frank (m), till Sveriges Radio Kronoberg.

Förbudet infördes för att patienter hotat och trakasserat medpatienter, vårdpersonal och andra med hjälp av bland annat mobiltelefoner.

Länsrätten skriver att man inte betvivlar att innehavet av utrustningen kan ge problem, men att bara hotet om att den kan användas brottsligt inte räcker för ett generellt förbud. Patienternas rätt enligt Europakonventionen till privatliv och yttrandefrihet inskränks, anser rätten.

Dessutom har kliniken ”valt att självsvåldigt åsidosätta grundläggande rättsstatliga principer och ignorera lagregler”, skriver länsrätten.

– Vi delar inte den uppfattningen eftersom att våra erfarenheter är att när man har de här mobiltelefonerna inne på kliniken så fortsätter man att begå nya brott och det tycker vi är helt oacceptabelt, säger Suzanne Frank till Sveriges Radio Kronoberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev