Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dyrare rättspsykiatri utom Akademiskas kontroll

Publicerad: 22 juni 2009, 13:02

Akademiska sjukhuset i Uppsala vill att staten ska ta över de stigande utgifterna för rättpsykiatrisk vård.


Landstingets kostnader för rättpsykiatrisk vård som för tre år sedan låg på 55 miljoner kronor beräknas i år hamna på 80 miljoner. Det är en kostnad som ligger utanför landstingets kontroll, påpekar Karin Norlén, chef för psykiatridivisionen i Landstinget i Uppsala län, till Uppsala Nya Tidning.

– Vi kan inte påverka antalet dömda. Vi måste ta hand om dem, antingen här eller genom att ge dem vård i ett annat län. Varje patient som vårdas utanför länet kostar oss cirka två miljoner kronor per år, säger hon.

Karin Norlén tycker att staten ska ta över kostnaderna. Kostnadsansvaret är också en del som ses över när Socialdepartementet nu genomför en utredning om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård.

Akademiska sjukhuset har tidigare ansökt om ekonomisk ersättning hos regeringen, men fått avslag, för en flykting som dömts till rättspsykiatrisk vård. Innan dess ansökte landstinget hos Migrationsverket om över en miljon kronor för behandling av posttraumatisk stressyndrom, rättspsykiatrisk vård och spelberoende. Landstinget fick också rätt för allt förutom den dyraste biten – rättspsykiatrisk vård.

Enligt landstinget fick mannen rättspsykiatrisk vård i anslutning till annan vård och anser att det ska ses i ett sammanhang. Det tycker däremot inte Migrationsverket.

– I den tolkning som regeringen har gjort så är rättspsykiatrisk vård en dom i domstol, inte en ordination av läkare, säger Gunnar Sallstedt, kansliråd vid integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev