Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

E-journaler införs i psykiatrin i Skåne

Publicerad: 28 september 2015, 08:16

E-JOURNALER. Systemet med e-journaler i psykiatrin är anpassat till verksamheten, det innebär att det finns en fördröjning på fyra veckor innan en patient med heldygnsvård kan läsa anteckningarna.

Foto: THINKSTOCK Wavebreakmedia Ltd

I dag inför psykiatrin i Skåne möjligheten för flertalet patienter att ta del av sina journaler via nätet. Regionen är först i landet med att erbjuda den här tjänsten inom just psykiatrin. Beslutet har genomgått en grundlig riskanalys.


- Men vi har anpassat vårt system efter de risker vi ser skulle kunna finnas. Det innebär till exempel att de patienter som ligger inne för heldygnsvård får en fördröjning på fyra veckor innan de kan läsa anteckningarna, säger Gunnar Moustgaard, chefsläkare i Psykiatri Skåne.

Även inom den somatiska vården går utvecklingen framåt. Fyra av Sveriges landsting erbjuder i dag sina patienter så kallade e-journaler, och inom ett år kommer majoriteten av svenskarna kunna läsa sina journaler på internet när tolv nya landsting ansluter sig.

- Jag tycker det har gått fantastiskt fort med tanke på hur kontroversiell den här utvecklingen har varit, och delvis fortfarande är. För två år kändes det nästan som science fiction, säger Sofie Zetterström, vice VD på landstingsägda Inera, som utvecklar en av tjänsterna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev