Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Effekten av ljusterapi mot depression ska utredas

Publicerad: 5 november 2008, 22:21

Effekten av ljusterapi mot depression ska utredas

Foto: Foto: Photos.com

Forskare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska utreda om ljusterapi hjälper mot vinterdepression.


Behandling i ljusterapirum bör ses som experimentell eftersom det ännu inte har visats att behandlingen hjälper bättre än placebo vid årstidsbunden depression. Det säger en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, från 2007.

Befintlig forskning visar ingen skillnad mot placebo i andel patienter som uppnår en minst 50-procentig förbättring, och resultaten är motstridiga när det gäller andelen som blir helt bra igen.

Nu ska forskare vid Karolinska universitetssjukhuset genomföra en studie där 120 personer som tidigare aldrig behandlats med metoden ska ingå, skriver Sydsvenskan. En tredjedel av dem ska behandlas med starkt ljus i ett vitt rum, en tredjedel ska behandlas med svagare ljus, och en tredjedel ska inte få behandling.

– Det rapporteras om positiva effekter av ljusterapi, men det skulle också till exempel kunna bero på att det är positivt att i grupp träffa andra i samma situation, säger Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

Forskarna räknar med att kunna presentera resultaten 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev