torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Efter kritiken – ny chef ska styra upp psykiatrin i Malmö

Publicerad: 12 augusti 2015, 10:04

Den omdebatterade och kritiserade psykiatrin i Malmö får ny chef. Hans Brauer har tagit över. Att se över bemanningen blir hans första uppgift.


Efter tuff pressbevakning och kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som fått flera lex Mariaanmälningar om självmord bland patienter, står den nya verksamhetschefen inför flera utmaningar.

– Chefspositioner ska ses över och det blir en förstärkning av chefsöverläkare, säger Hans Brauer, på Psykiatri Skånes hemsida.

Ivo har, trots förelägganden, inspektioner och diskussioner med verksamheten inte sett att tillräckliga förbättringar har gjorts. Tillsynsmyndigheten ser allvarligt på bristerna i det systematiska patientsäkerhetsarbetet och har beslutat att inleda en särskild, uppföljande tillsyn av psykiatrin i Malmö under ett år.

En extern konsultrapport som granskat arbetsförhållandena på psykiatri-akuten i Malmö har pekat på en rad problem i arbetsmiljön. Bland annat finns en stark misstro mot verksamhetens ledarskap. Det noteras också att det skapas anarki då ”man på medarbetarnivå löser uppgifterna efter eget huvud, något som skapar spänningsfält i arbetsgruppen mellan olika viljor och kan utgöra en betydande risk för patientsäkerheten”.

Sydsvenskan som granskat psykiatrin under sommaren har dessutom berättat om en ”våldskultur” där såväl personal som patienter upplevt övergrepp.

Hans Brauer har inlett sina första dagar som verksamhetschef med att hålla medarbetarsamtal och har inte tid att låta sig intervjuas. Men på Psykiatri Skånes hemsida säger han att han sökt jobbet ”eftersom han känner sig redo för utmaningen”.

– Det finns en stark kraft hos medarbetarna som tilltalar mig och den har jag sett länge, säger han.

Han berättar också att det under hösten ska inledas ett arbete där vuxenpsykiatrin i Malmö och Trelleborg slås samman.

– Arbetet kommer att pågå under hela hösten och innebär diskussioner på arbetsplatsträffar, i chefsgruppen och i läkargrupper. Jag gillar inte snabba lösningar utan det här måste få ta tid för att det ska bli bra på lång sikt. Som chef är jag också en lagspelare och jag vill ha personalgrupperna med mig, säger han.

Hans Brauer är 56 år och i grunden sjuksköterska. Han tog över chefskapet i måndags den 10 augusti. Tidigare har han bland annat arbetat 11 år som chef inom psykiatrin, senast som regional chef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Relaterat material

Ivo kritiserar Regions Skånes psykiatri

Kaos inom Malmös psykiatri

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev