Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Elektrod i hjärnan ledde till minskade tvångssyndrom

Publicerad: 13 november 2008, 15:28

Ett kirurgiskt ingrepp kan minska symtomen av svåra tvångssyndrom, men metoden medför också allvarliga risker, visar en ny studie.


Elektrostimulering i hjärnan används i vissa fall vid Parkinsons sjukdom. Det är den lilla kärnan nucleus subthalamicus, belägen i mitthjärnans nedre del, som stimuleras med hjälp av elektroder.

Nu har franska forskare utvärderat metoden i en mindre grupp patienter med allvarliga tvångssyndrom. Studien publiceras i dag i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien ingick 16 patienter som alla hade svåra och ihållande symtom trots behandling med både läkemedel och kognitiv beteendeterapi. Svårigheten av patienternas symtom uppskattades med hjälp av skalan Y-BOCS som står för Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale.

Vid inklusion hade försöksdeltagarna i snitt 30 av 40 på skalan. Lägre poäng indikerar mindre svåra symtom.

Läkarna opererade in en elektrod i subthalamicuskärnan hos samtliga patienter. För åtta av patienterna aktiverades elektroden i tre månader, medan den inte aktiverades för de övriga åtta.

Efter en månads paus aktiverades elektroden för de patienter som tidigare haft elektroden inaktiverad och vice versa.

Graden av tvångssyndrom visade sig reduceras signifikant när patienterna behandlades med elektrostimulering. Poängen på skalan Y-BOCS sjönk till 19 i snitt, vilket är inom intervallet för måttligt tvångssyndrom. Före studien hade samtliga deltagare svåra tvångssyndrom.

I studien förekom flera svåra biverkningar, bland annat ett fall av hjärnblödning och två infektioner. Sammantaget förekom 15 mycket allvarliga biverkningar och 23 mindre allvarliga biverkningar.

Slutsatsen är enligt forskarna att stimulering av den subthalamiska kärnan kan minska symtom vid svåra fall av tvångssyndrom, men att ingreppet också är förknippat med en avsevärd risk för allvarliga biverkningar.

New England Journal of Medicine 2008; 359:2121-2134

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev