Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Elektroder hjälpte mot svår anorexi

Publicerad: 7 mars 2013, 02:00

TV. Djup hjärnstimulering har för första gången testats mot den allvarligaste formen av ätstörning. Se filmen om hur det går till här.


Anorexia nervosa är en av de mest svårbehandlade psykiatriska sjukdomarna. Av de drabbade dör 6–11 procent till följd av sjukdomen, enligt forskare knutna till bland annat universitetet i Toronto, Kanada, som ligger bakom den nya studien.

De har för första gången prövat att behandla patienter med svår anorexi som inte blivit hjälpta av annan behandling med djup hjärnstimulering, kallad DBS.

Metoden används i dag främst vid neuroligiska tillstånd som Parkinsons sjukdom och kronisk smärta, men testas även vid bland annat depression.

De sex patienterna i studien var kvinnor i åldrarna 24 till 57 år som hade haft svår anorexi under i snitt 18 år. Elektroder placerades i ett visst målområde i deras hjärnor och kopplades till en neurostimulator som opereras in under huden. Tio dagar efter ingreppet aktiverades stimulatorn och började skicka elektriska impulser via elektroderna in i hjärnan, vilket tros blockera felaktig signalering i hjärnan.

Även om huvudsyftet var att kontrollera behandlingens säkerhet, mätte forskarna även förändringar i vikt och hur patienterna mådde.

Två månader efter operationen hade dock samtliga patienter gått ner i vikt. Detta skriver forskarna att de hade väntat sig, eftersom studier med hjärnstimulering vid depression visat att effekten dröjer ett par månader.

Efter tre månader hade däremot fem av sex patienter gått upp eller stabiliserats i sin vikt. Efter nio månader vägde tre patienter mer än innan behandlingen startade, och för dem var det den största ihållande viktuppgången de haft sedan de insjuknade.

Graden av tvångsmässigt beteende och tvångshandlingar hade minskat hos fyra patienter och livskvaliteten förbättrats hos tre patienter vid mätningar ett halvår efter behandlingen.

Forskarna bedömer metoden som relativt säker, även om en allvarligare komplikation inträffade hos en patient i form av ett krampanfall två veckor efter operationen.

Studien publiceras på hemsidan för tidskriften the Lancet. I en ledarkommentar skriver Janet Treasure och Ulrike Schmidt, båda professorer vid institutet för psykiatri på Kings College London, att behovet av nya behandlingsmetoder vid svår anorexia nervosa är mycket stort, och att de aktuella fynden är lovande och ger hopp till patienter med speciellt elakartade former av sjukdomen och deras familjer.

I filmen ovan får anorexipatienten Kim Rollins en elektrod insatt i hjärnan. Hon ger feedback till kirurgerna om hur hennes känslor förändras under ingreppet. Källa: UHN, Toronto.

Läs studiens abstract:

Nir Lipsman med flera. Subcallosal cingulate deep brain stimulation for treatment – refractory anorexia nervosa: a phase 1 pilot trial. Lancet, publicerad online den 7 mars 2013.

Relaterat material

”Anmärkningsvärd effekt” av elstimulering vid parkinson

Hjärnstimulering kan vara alternativ vid tvångssyndrom

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev