Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Enbart schizofreni ökar inte risken för våldsamma brott

Publicerad: 19 maj 2009, 20:00

Enbart schizofreni ökar inte risken för våldsamma brott

Foto: Foto: Photos.com

Det är inte schizofrenisjukdomen i sig utan samtidigt missbruk som gör att personer med schizofreni har högre risk att begå våldsbrott än andra. Det visar en ny studie på 16 000 svenskar.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

En rådande uppfattning är att schizofreni ökar risken för våldsbrott. Tidigare studier har visat att personer med schizofreni har fyra till sex gånger högre risk att begå våldsbrott än andra, enligt en svenska forskare som nu presenterar en studie som går på tvärs med den gängse bilden.

Forskarna har gått igenom data från de svenska patient- och brottsregistren för åren 1973 till 2006. Våldsbrottsligheten bland 8 003 personer som diagnostiserats med schizofreni jämfördes med 8 025 personer ur befolkningen i allmänhet. Siffrorna justerades för faktorer som exempelvis kön, ålder, inkomst och civilstatus.

Resultaten visade att 13,2 procent av personerna med schizofreni hade begått minst ett våldsbrott jämfört med 5,3 procent i resten av befolkningen.

Samtidigt visade det sig att en stor del av överrepresentationen i brottsstatistiken berodde på ett samtidigt missbruk av alkohol eller narkotika. Bland personer med schizofreni och missbruk hade 27,6 procent dömts för våldsbrott, mot 8,5 procent bland dem med schizofreni utan missbruk.

– Vården måste bli bättre på att uppmärksamma och behandla missbruk hos patienter med schizofreni. I dag fokuserar man ofta på psykossjukdomen, men det är viktigt att behandla båda tillstånden redan från början, säger Niklas Långström, forskare vid Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet i Stockholm, en av studieförfattarna.

Resultaten pekar även på att genetiska faktorer och uppväxtförhållanden påverkar benägenheten att begå våldsbrott. Personer med schizofreni och missbruk hade nämligen signifikant lägre risk för våldsbrott när de jämfördes med friska syskon i stället för med normalbefolkningen. Av dem med schizofreni och missbruk hade 28,3 procent begått våldsbrott, jämfört med 17,9 procent av deras friska syskon.

Enligt Niklas Lånström medför den felaktiga uppfattningen att schizofrena personer är allmänt farligare att de drababde blir mindre benägna att söka vård. Han hoppas även att den nya kan studien påverka synen på personer med schizofreni som begår brott.

– I dag döms dessa personer till rättspsykiatrisk vård. Vård är förstås bra, men innebär också att de kan hållas inlåsta under betydligt längre tid än fängelsedömda därför att man antar att de är allmänt farliga.

Studien har genomförts i samarbete med forskare vid Stockholms och Uppsala universitet, samt University of Oxford i Storbritannien. Resultaten publiceras i dag, onsdag, i tidskriften Jama.

Läs abstract:

JAMA 2009; 301: 2016-2023

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev