lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Endast tre landsting har naloxonprogram

Publicerad: 1 oktober 2018, 09:31

Foto: Thinkstock

Trots en positiv inställning hos landstingen och regionerna till att införa naloxonprogram är det bara tre som verkligen har gjort det hittills.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion UppsalaRegion SkåneSocialstyrelsen

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det är i Stockholm, Uppsala och Skåne som missbrukare som tar en överdos kan räddas av en naloxonspray. I övriga landsting och regioner finns fortfarande inte den livräddande möjligheten. Det rapporterar P1-programmet Kaliber. Detta trots att det efter en snabbutredning blivit möjligt att tillgängliggöra läkemedlet till dem som behöver det.

De flesta landsting och regioner har meddelat att de är positiva till naloxonprogram, men att de avvaktar eller inväntar nationella riktlinjer. Men Socialstyrelsen menar att man inte behöver vänta.

– Vi tycker att naloxon är jätteviktigt. Att det tillgängliggörs för dem som behöver det har hög prioritet för oss, säger Eva Nyman, utredare på Socialstyrelsen, till programmet.

Hon säger att Socialstyrelsens förhoppning är att de förskrifter som redan finns ska räcka långt. Men myndigheten arbetar också med att ta fram nationella riktlinjer.

Läs mer om vad Dagens Medicin skrivit om Naloxon här.

Relaterat material

Läkare slår larm om beslag av naloxon

Regeringen går vidare med naloxonförslag

Sjuksköterskor föreslås få skriva ut naloxon

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev