Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Enkla åtgärder sänkte studenters alkoholintag

Publicerad: 28 maj 2009, 11:24

Det går att förändra studenters alkoholvanor. Och det kan minska risken för alkoholproblem senare i livet.


Det har socionomen Claes Andersson visat i en interventionsstudie bland universitetsstudenter.

– De som fick en kortare sekundärpreventiv alkoholutbildning förbättrades på samtliga variabler, säger Claes Andersson, som nyligen doktorerat i psykiatri vid Lunds universitet.

I sin avhandling har Claes Andersson jämfört studenter vid Växjö universitet och Luleå tekniska universitet. Universiteten liknar varandra på flera sätt. De är ungefär lika stora, har liknande utbildningsstrukturer och en rad andra likheter.

Alla studenter som påbörjade en programutbildning 2002 i Luleå eller Växjö fick fylla i stress- och alkoholscreeningsformulär med olika frågor. Studenterna i Luleå fick sedan en timmes utbildning om stress och alkohol.

– För många är alkohol en viktig del i den här åldern, så det handlar inte om att undvika alkohol, utan om att försöka visa hur man dricker på bästa sätt.

Ett år senare undersöktes studenterna igen.

– Det visade sig att Luleåstudenterna hade förbättrat sitt psykiska mående och hade lägre förväntningar på alkoholens positiva effekter, vilket man vet är en betydelsefull faktor för hur man dricker, både nu och i framtiden.

Alla förändringar var statistiskt signifikanta – och Claes Andersson är nöjd.

– Vi gick in i det här med ambitionen att sänka den riskfyllda konsumtionen av alkohol, och det gjorde vi.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev