Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ensamhetskänslan uppstår i hjärnan

Publicerad: 15 februari 2016, 13:19

Särskilda nervceller i hjärnan verkar motivera till social kontakt, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

För första gången har forskare identifierat nervceller som kan ligga bakom upplevelsen av ensamhet, enligt nya djurstudier publicerade i tidskriften Cell.


Vad som motiverar oss till att socialisera och vilja umgås med andra människor är ett ännu ganska outforskat område.

Men nu har alltså amerikanska forskare kunnat visa att särskilda nervceller i dorsala raphekärnan, belägen i den bakre delen av hjärnan, kopplas till känslor av ensamhet hos hanmöss. Troligtvis avger dessa nervceller ett särskilt ämne som resulterar i förnimmelsen.

När en mus var isolerad under 24 timmar bildades fler kopplingar mellan nerverna i hjärnregionen vars aktivitet ökade när de fick träffa andra möss direkt efter isoleringen. Detta i jämförelse med nervcellsaktiviteten hos djur som hölls konstant i grupp.

I samband med att signaleringen ökade blev försöksdjuren betydligt mer motiverade till att umgås med varandra, påpekar forskarna.

Eftersom klustret av nervceller verkar kopplas till ensamhetskänslor kan de bli ett potentiellt mål för att försöka initiera socialisering, skriver artikelförfattarna. De menar att fyndet är intressant eftersom tidigare studier fokuserat på vad som händer i hjärnan när vi umgås med andra, medan det finns lite forskning om hur upplevd ensamhet påverkar socialt beteende.

Läs mer i abstract:

Gillian A Matthews, Edward H. Nieh och Caitlin M. Vander Weele med flera. Dorsal Raphe Dopamine Neurons Represent the Experience of Social Isolation. Cell, publicerad i tidskrift den 11 februari 2016. Doi: 10.1016/j.cell.2015.12.040

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev