Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ersta förlorar uppdrag om vård till stressad personal

Publicerad: 21 juni 2018, 07:43

UPPDATERAD Erstas psykiatriska klinik får inget nytt avtal med Stockholms läns landsting. Från och med årsskiftet tar Capio hjärnhälsan över uppdraget med särskilt ansvar för patienter som arbetar inom sjukvården.


Ersta psykiatriska klinik har ett särskilt behandlingsprogram för sjukvårdspersonal som drabbats av utmattningssyndrom, och antalet patienter har ökat kraftigt under flera år.

I början av året hade Alliansen planer på att sluta anlita stressmottagningen, just för att den endast vänder sig till vårdspersonal. Men efter protester från både vårdanställda och oppositionen i Stockholms läns landsting ändrade sig sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L). En stressmottagning skulle behållas för patienter som arbetar inom vården eller andra kontaktyrken. Men en upphandling behövde göras, med ett bredare uppdrag som inte enbart är riktat till vårdpersonal.

I går meddelade Stockholms läns landsting att uppdraget går till Capio hjärnhälsan. Ersta sjukhus har tio dagar på sig att överklaga beslutet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska till upphandlingen och krävde att den skulle avbrytas i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden i tisdags.

– Det är bedrövligt och hemskt olyckligt att en väl fungerande verksamhet med 50 års erfarenhet förlorar uppdraget, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) och fortsätter:

– Vi ville ha en upphandling med ett mindre uppdrag, vi ville betona vikten av specialistkompetens i den psykiatriska vården av vårdpersonal, inte minst viktigt för personal från psykiatrin. Där behövs stor erfarenhet och kompetens, säger han till Dagens Medicin.

Även Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets hälso- och psykiatriberedning, tycker att det är tråkigt att Ersta förlorar uppdraget, skriver  Läkartidningen. Men hon påpekar att landstinget måste välja det anbud som är starkast vid en upphandling. Hon anser att oppositionens förslag i sin skrivelse inte är möjligt att genomföra rent juridiskt då det skulle innebära en upphandling som från början är formulerad så att bara en kan vinna den, nämligen Ersta psykiatriska klinik.

Relaterat material

Allt fler läkare blir sjuka av vården

Testa själv hur nära utmattning du är

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev