Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Esketamin är nu möjligt att förskriva

Publicerad: 17 augusti 2020, 13:05

Genrebild

Foto: Getty Images

Sedan Läkemedelsverket formellt givit de sista klartecknena finns nu nässprejen Spravato (esketamin) tillgänglig för behandling av vuxna patienter med terapiresistent depression.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketDepressionJanssenSKR

Det uppger företaget Janssen i ett pressmeddelande.

Läkemedlet fick förra hösten tumme upp av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Och i juni 2020 kom en positiv rekommendation från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Sedan Läkemedelsverket i lördags godkänt riskminimeringsprogrammet samt planen för kontrollerad tillgång går nu läkemedlet att förskriva till svenska patienter.

Esketamin är tidigare tillgängligt som anestesiläkemedel och verkar vid depression genom att öka glutamatfrisättningen i hjärnan.

– Vi inser vikten av att vården får tillgång till ytterligare ett behandlingsalternativ för patienter med svår terapiresistent depression. Men det finns stora farhågor med behandlingen. Spravato har inte tillräcklig vetenskaplig dokumentation för att kunna rekommenderas till patienter med mild till måttlig depression, utan ska ses som ett sista alternativ när övriga behandlingar inte har haft effekt. Det finns också oro för biverkningar vid behandlingstillfället, men även risk för missbruk, sade Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet, i ett pressmeddelande i somras.

Enligt NT-rådets rekommendation är det bara specialistläkare i psykiatri som får besluta om behandling med Spravato.

Läkemedlet tas två gånger per vecka under de första fyra veckorna och därefter varje vecka nästkommande fyra veckor, och sedan en gång varannan vecka de kommande sex månaderna.

Patienten tar sprejen vid dagvårdsbesök inom sjukvården under direkt uppsikt av sjukvårdspersonal, till exempel en sjuksköterska

Relaterat material

Tumme upp för första ebolavaccinet

Långvarig restsituation för anestetikum

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev