Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Ett av tio misslyckade självmord fullbordas senare

Publicerad: 19 november 2008, 16:28

Av tio personer som försöker begå självmord fullbordar en senare ett självmord. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.


En person som har försökt att ta livet av sig har förhöjd risk att senare lyckas begå självmord. Risken är extra hög för personer som har en psykisk sjukdom. Det visar en studie som i dag publiceras i tidskriften British Medical Journal, BMJ.

I studien har Bo Runesson, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, tillsammans med kollegor gjort en långtidsuppföljning av nästan 39 700 personer som har vårdats på sjukhus efter ett självmordsförsök mellan åren 1973 och 1982. Personerna har följts upp mellan 21 och 31 år.

I studien har forskarna kunnat se att risken för fullbordat självmord är särskilt hög under de första åren efter ett första självmordsförsök. Forskarna kunde också se att risken för fullbordat självmord är extra hög för personer med diagnoserna schizofreni eller bipolär sjukdom.

Bland personer med bipolär sjukdom inträffande 64 procent av självmorden hos män och 42 procent av självmorden hos kvinnor inom ett år efter det första försöket. Motsvarande siffror hos personer med schizofreni var 56 respektive 54 procent.

Också personer med depression, ångestsjukdom, drogmissbruk och kvinnor med alkoholmissbruk hade en förhöjd risk.

Forskarna konstaterar i artikeln att för att minska risken för fullbordat självmord bland personer som har försökt att ta sina liv behövs eftervård särskilt de närmaste åren efter självmordsförsök hos personer med schizofreni eller bipolär sjukdom.

British Medical Journal, 2008; 337:a2205 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev