Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ett möjligt samband mellan psykos och rökning

Publicerad: 10 juli 2015, 08:18

Foto: ThinkStock

Rökning ökar risken för att drabbas av vanföreställningar, tror forskare. Drygt hälften av dem som drabbas av en psykos för första gången är rökare.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsa

Att människor som lider av psykoser, då de drabbas av vanföreställningar, oftare är rökare är känt sedan länge. Förklaringen har varit att dessa människor röker oftare för att lindra symtomen på sjukdomen eller biverkningarna av medicineringen.

Men forskare vid King´s College London kan nu visa att drygt hälften, 57 procent, av dem som drabbas av en psykos för första gången är rökare. I den aktuella studien, som publiceras i Lancet Psychiatry, analyserades resultaten av 61 studier som utfördes mellan 1980 och 2014 och där närmare 300 000 rökare och icke-rökare ingick.

Kan det vara så, spekulerar de, att det är rökningen i sig som ökar risken för psykoser?

Boven i dramat kan vara dopamin, det vill säga den signalsubstans som är en avgörande spelare i hjärnans belöningssystem.

– För mycket dopamin är den bästa biologiska förklaringen vi har till psykotiska sjukdomar, som schizofreni. Det kan vara så att nikotin, genom att öka utsöndringen av dopamin, leder till psykoser, säger Robin Murray, professor i psykiatri vid King´s College London.

Här kan du läsa hela studien:

Pedro Gurillo med flera. Does tobacco use cause psychosis? Systematic review and meta-analysis. Lancet Psychiatry, publicerad online 9 juli 2015. DOI: 10.1016/S2215-0366(15)00152-2.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev