Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fack protesterar mot ökad polisinsyn

Publicerad: 27 december 2013, 12:28

Danska läkare och sjuksköterskor protesterar mot ett lagförslag som ska ge polisen tillgång till uppgifter om patienter lättare.


I dag har dansk sjukvårdspersonal tystnadsplikt, om inte ordningsmakten har fått särskilt juridiskt tillstånd att få ta del av upplysningar om patienter. Men det lagförslag som nu vållar debatt i Danmark skulle ge polisen tillgång till upplysningar om en patients hälsa ”till nytta för att förhindra, efterforska eller klara upp allvarliga brott” utan att polisen har ett sådant särskilt utfärdat tillstånd, skriver den danska tidningen Politiken.

Det danska läkarförbundet, Lægeforeningen, kallar förslaget ”ett fundamentalt brott mot de grundläggande principer som försäkrar att patienter kan lita på att vårdprofessionerna inte lämnar vidare personliga hälsoupplysningar”.

Grete Christensen, ordförande för sjuksköterskornas organisation Dansk sygeplejeråd, är lika oroad.

”Det är vår tydliga uppfattning, att hänsyn till att försäkra varje patient en reell möjlighet att få behandling, väger mycket tyngre än hänsynen till polisens efterforskningar”, skriver hon i en kommentar på organisationens hemsida.

De fackliga företrädarna får stöd från Mette Hartlev, professor i sjukvårdsjuridik vid Köpenhamns universitet.

– Läkarnas tystnadsplikt är historisk. Det är den tystnadsplikten som man nu vill tafsa på genom att låta det bli polisen och inte domstolen som ska värdera när ett brott är så allvarligt att det kan rättfärdiga utlämnande av förtroliga patientupplysningar, säger Mette Hartlev till Politiken.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF), påpekar i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau att lagförslaget är i sin linda och lovar att läsa synpunkter på förslaget ”riktigt grundligt”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev