Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fängelsedömda unga män har ofta en diagnos

Publicerad: 18 november 2022, 08:07

Endast tre procent i den här gruppen uppfyllde inte någon psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos.

Foto: Per Danielsson/TT

Nästan alla unga män som dömts till fängelse, för framförallt våldsbrott, har någon typ av psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos, visar en stor undersökning som Sveriges Radio Ekot rapporterar om.

Ämnen i artikeln:

Brott & straffAdhdBeroendeGöteborgs universitetToppnyheter

T


– Endast tre procent i den här gruppen uppfyllde inte någon psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos, och det tyckte vi var uppseendeväckande, säger Eva Billstedt, professor i psykologi vid Göteborgs Universitet, en av forskarna bakom studien, till radion.

Läs också: Riktlinjer: Ge tidigt stöd vid adhd och autism

Totalt har närmare 300 fängelsedömda män mellan 18–25 år ingått i studien, som inleddes 2010. Av dem visade det sig att 97 procent har eller hade en diagnos, och många uppfyllde kriterierna för fler diagnoser. Exempelvis hade 40 procent i gruppen en adhd-problematik, och 80 procent en missbruksproblematik.

Enligt forskarna ser förutsättningarna bättre ut i dag än när studien inleddes för över tio år sedan. Men samarbetet mellan myndigheter och vårdgivare behöver fortfarande förbättras för att fånga upp män med riskbeteende i en tidigare ålder, anser forskarna.

Läs också: Kortare köer hos bup efter nya arbetssätt 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev