Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Färre tvångsåtgärder behövs när personalen lyssnar bättre

Publicerad: 18 maj 2010, 14:14

Genom ­enkla organisatoriska förändringar har antalet tvångsåtgärder vid den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva, i Kalmar nästan halverats.


GULDSKALPELLEN 2010
– HEDERSOMNÄMNANDE

Nu får avdelningen Guldskalpellens uppskattning för ett förbättrings­arbete som enligt juryn präglas av respektfullt bemötande och omsorg om en skör och utsatt patientgrupp.

– Det här är förstås jätteroligt för psykiatrin i Kalmar, men också för svensk psykiatri som helhet. Den här typen av positiva omnämnanden är vi inte bortskämda med, säger Jan-Ove Wuopio, avdelningschef vid Piva och psykiatriska akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar.

Vid avdelningen har en ­manual för återkopplingssamtal med ­patienterna efter tvångsåtgärder utarbetats. Det ger patienterna möjlighet att ställa frågor och gå igenom vad det var som hände.

Patienterna får också medverka i samband med att omvårdnads­planer arbetas fram. Det gör att patienterna får känna sig delaktiga i vården och om möjligt försöker man ­hitta lösningar för att undvika framtida tvångsåtgärder.

Ytterligare åtgärder som Jan-Ove Wuopio nämner som viktiga steg för att förbättra vården är att två ur personalgruppen alltid äter i matsalen tillsammans med patienterna för att öka trivseln, men också för att bidra till trygghet och lugn. Dessutom vistas alltid minst en ur personalgruppen i dagrummet.

Sedan arbetet med projektet ­inleddes har antalet tvångsåtgärder minskat med 40 procent. Patienterna har fått en ökad känsla av delaktighet och vårdtiderna har minskat.

Dessutom uppger 83 procent av patienterna att de är nöjda när det gäller vårdtiden. Detta trots att patienterna på avdelningen oftast vårdas mot sin vilja, enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

– Vi har genomfört små åtgärder som har haft stor betydelse för ­patienterna, säger Jan-Ove Wuopio.

Juryns motivering:

”Ett förbättringsarbete präglat av respektfullt bemötande och etisk omsorg om en skör och utsatt patientgrupp. Trots en ofta kompli­cerad vårdsituation, där patienter vårdas mot sin vilja, har målen uppnåtts. Patienterna har fått en ökad känsla av delaktighet, behovet av tvångsåtgärder har minskat och vårdtiderna har ­minskats.”

Relaterat material

Vässad cancervård i Västerås belönas med Guldskalpellen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev