Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fem frågor till Anna-Lena Dahlin ...

Publicerad: 27 november 2020, 12:54

Stödlinjen startades upp igen den 25 november och kuratorn Anna-Lena Dahlin är en av dem som bemannar den.

Montage: Skånes universitetssjukhus, Getty Images

... kurator och koordinator för Skånes universitetssjukhus psykosociala krisledning, som ger stöd åt närstående till patienter via en telefonlinje.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSkånes universitetssjukhus

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Berätta kort om stödlinjen?
– Vi startade upp stödlinjen i våras till följd av besöksförbudet, och då det här var en ny skrämmande sjukdom. Det är jag och två andra samordnare, även de kuratorer. En av oss tillsammans med ytterligare en kurator bemannar dagligen telefonlinjen. Förutom att anhöriga kan ringa till oss, kontaktar vi också anhöriga till covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. 

Har trycket på den här typen av stöd ökat i takt med att antalet inlagda under hösten?
– Nu har vi just startat upp igen efter den värsta perioden i våras. Men vi kan nog se att det finns ett större behov igen, framför allt har vi fått signaler från akutmottagningarna om att anhöriga är väldigt oroliga när de inte får följa med in. Trots att vi inte har besöksförbud längre finns det ju väldiga restriktioner.

Vad är den vanligaste funderingen anhöriga har?
– Vi fungerar ju som ett komplement till den medicinskt ansvariga läkaren, och hjälper till med det psykosociala. Men det kan vara alltifrån hur man som anhörig ska ta hand om räkningar, till oro för vad som ska hända när den som intensivvårdas skrivs ut. Många som ringer är själva smittade, och känner oro för både den anhöriga och sin egen hälsa. Men den vanligaste oron är nog vad som ska hända om ens anhörig inte vaknar upp från intensivvården.

Hur känner du att ni kan hjälpa?
– Vi kan lyssna och bekräfta personens oro. Vi kan också hjälpa till med självhjälp, och påminna om att inte glömma bort att äta och sova. Vi brukar också höra oss för om det finns någon i personens närhet som kan stötta. 

Tror du att den här typen av stödlinje kommer att finnas kvar när pandemin har lagt sig?
– I vanliga fall kan man ju besöka sina anhöriga, och få tillgång till kuratorer på plats. Men det kan mycket väl vara så att det kommer att finnas ett behov även när pandemin har lugnat sig. Det kan ju finnas en oro även när människor har kommit hem från sjukhuset. Det får vi utröna. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev