Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fiskolja skyddade mot psykos

Publicerad: 1 februari 2010, 21:00

Färre patienter med milda psykotiska symtom drabbades av psykossjukdom om de behandlades med omega 3-fettsyror, enligt en ny studie från Österrike.


Behandling med omega 3-fettsyror kan vara till nytta vid ett flertal psykiatriska sjukdomar, enligt forskare vid bland annat Medizinische Universität i Wien. De har nu undersökt om sådana fettsyror kan skydda mot insjuknande i psykossjukdom hos individer med hög risk.

81 patienter, 13–25 år, vid en psykosmottagning i Wien lottades till tolv veckors behandling med omega 3 i dosen 1,2 gram dagligen eller placebo. Deltagarna hade antingen svaga psykotiska symtom, övergående psykos eller en ärftlig risk för psykossjukdom plus nedsatt funktion enligt skalan Global Assessment of Functioning.

Efter ett års uppföljning hade 4,9 procent av dem som fått fiskolja övergått i psykossjukdom, enligt skalan Positive and Negative Symtoms Scale. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 27,5 procent.

Behandlingen minskade också psykotiska symtom och förbättrade hur deltagarna fungerade i dagliga livet. Biverkningarna var likvärdiga i de bägge grupperna.

Forskarnas slutsats är att omega 3 kan vara en billig, säker och effektiv behandling av unga personer med hög risk för psykossjukdom.

Lena Flyckt är överläkare vid psykiatriska kliniken vid Danderyds sjukhus norr om Stockholm. Hon menar att resultaten i studien kan komma att få stor klinisk betydelse om de upprepas i oberoende studier.

– Tidigare undersökningar har visat gynnsam effekt av fleromättade fettsyror vid schizofreni men fynden har inte fått respekt i forskarvärlden, kanske på grund av metodologiska svagheter men också beroende på associationer med hälsokost och annan alternativmedicinsk behandling, säger Lena Flyckt till Dagens Medicin.

– Denna studie har använt adekvat design och är av god kvalité. Det är därför angeläget att gå vidare med ytterligare kliniska studier för att belägga fynden.

Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Läs abstract till studien:

 Archives of General Psychiatry, 2010; 67: 133–143

Relaterat material

Fiskolja förbättrade inte behandling mot depression

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev