Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fler äldre lider av social fobi

Publicerad: 11 juni 2013, 05:00

Social fobi bland äldre är vanligare än man hittills tidigare trott. Vårdpersonalen måste därför vara mer öppna för problemet.


En ny avhandling visar att mellan 2–4 procent av befolkningen över 70 år känner rädsla för sociala situationer, så som restaurangbesök eller att tala inför en grupp.

– Inom primärvården missas många äldre med social fobi eftersom det finns tankar om att beteendet ingår i åldrandet. Som vårdgivare måste man försöka bortse från fördomarna och i stället se till det enskilda fallet, säger Björn Karlsson som ligger bakom studien, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Björn Karlsson menar att många äldre missas i diagnostiseringen av social fobi på grund av att de moderna kriterierna för diagnosen inte fungerar.

– Ett kriterium är att personen måste tycka att rädslorna är överdrivna, vilket flertalet inte tycker. Det innebär att många med social fobi missas och lever med funktionsnedsättningar, säger han.

Vårdpersonalen ska inte skilja på patienterna, utan alla ska bemötas med empati. Dock påpekar Björn Karlsson vikten av att vårdpersonalen inte ska blunda för problemen, då det kan ge allvarliga konsekvenser.

– Risken finns att äldre med social fobi mår psykiskt dåligt och får en lägre livskvalitet om diagnosen inte upptäcks, säger han.

Studien visar även att personer med vissa personlighetsdrag har en högre risk än andra att drabbas av social fobi och depression. Personer med drag som hög grad av neuroticism och låg grad av extraversion, det vill säga personer som lätt känner ångest och är inåtvända, drabbas lättare.

Drygt 1 000 personer mellan 70 och 92 år har deltagit i studien som bygger på slumpmässiga urval från Kvinnoundersökningen, H70-, H75- och H85-studierna i Göteborg.

Avhandlingen lades fram 24 maj vid Göteborgs universitet.

Karlsson med flera. Social phobia among the elderly.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev