Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fler opioiduttag kopplade till beroendesjukdom

Publicerad: 30 juni 2020, 08:54

Foto: BackyardProduction

Bland patienter som för första gången får opioider är det vanligare att de med en beroendesjukdom hämtar ut opioider flera gånger, visar en rapport från Läkemedelsverket.


Myndigheten har utgått från data över ungefär 600 000 personer som någon gång mellan 2012 och 2015 hämtade ut ett första recept på opioider. De bakomliggande diagnoserna varierade.

Inom en månad hade 23 procent av dem som sedan tidigare hade vårdats för en beroendesjukdom hämtat ut opioider minst en gång till. Och inom ett år hade 41 procent gjort det. Bland de patienter som inte hade en tidigare beroendesjukdom var andelen som hämtade ut ytterligare opioider lägre – 13 respektive 25 procent.

Carola Bardage, projektledare vid Läkemedelsverket, konstaterar att resultaten är förväntade, men anser att det är bra att också kunna belägga det.

– Rapporten tillför information och vi kan nu peka på att det som vi misstänker stämmer, säger Carola Bardage, projektledare vid Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket följde patienterna fram till 2018 och kunde då också se att bland dem med en nydebuterad beroendesjukdom, var andelen som hade hämtat ut opioider flera gånger förhöjd. Det var också klart vanligare att patienter som fått opioider av flera olika förskrivare vårdades för en nydebuterad beroendesjukdom.

Ett annat samband som sågs var att patienter med en relativt hög vårdkonsumtion tre år före de första opioiderna oftare hämtade ut preparaten flera gånger.

Andelen som nydebuterade med en beroendesjukdom var också högre bland dem som tidigare hade haft en hög vårdkonsumtion. Läkemedelsverket drar i rapporten slutsatsen att en tidigare hög vårdkonsumtion ibland kan vara ett skäl till att misstänka beroendesjukdom om patienter önskar opioider mot smärta.

Carola Bardage anser att de resultat som presenteras i rapporten understryker vikten för förskrivare av att alltid ha risken för beroende i åtanke när behandling med opioider är aktuell. Behandlingen ska individanpassas och lägsta effektiva dos och kortaste behandlingslängd alltid eftersträvas.

– Vi ser att med den nationella läkemedelslistan som kommer nästa år blir det lättare för en förskrivare att se om patienten har flera recept på samma läkemedel förskrivet och det kan då  motverka att man kan gå till flera förskrivare och få flera olika recept utskrivna, säger hon.

Patienter med cancerdiagnoser eller dosdispenserade läkemedel omfattas inte av rapporten.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev