Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fler självmord bland unga ska utredas

Publicerad: 9 mars 2015, 08:21

Foto: Thinkstock

Självmorden i Sverige minskar — men inte bland unga. Samtidigt är det bara runt hälften av alla fall där unga tagit sitt liv som på något sätt följs upp.


Nu vill Folkhälsomyndigheten att varje fall där en ung person tagit sitt liv ska utredas.

Medan antalet självmord bland vuxna minskat sedan mitten av 1990-talet är trenden den motsatta bland unga. 2013, som är det senaste året det finns statistik för, var siffran den högsta hittills med 151 unga som begick självmord.

Om personen haft kontakt med sjukvården inom en månad före självmordet finns en skyldighet för vården att utreda fallet. Men många unga kommer aldrig till vården, och många självmord förblir därmed outredda.

– Vi ser ett stort behov av att bredda händelseanalyserna när det gäller självmord bland unga. Det måste finnas ett stöd för att utreda självmord även utanför hälso- och sjukvården, säger Ida Erixon, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Nästan alltid finns det varningssignaler innan en ung person begår självmord. Rutinmässiga genomgångar av var samhället brast skulle kunna bidra till att hålen täpps och att risken för nya självmord minskar.

– Det handlar inte om att skuldbelägga och klandra personer i omgivningen utan om att hitta förebyggande åtgärder som fungerar, att man ser att resurser bör sättas in där eller där, säger Ida Erixon.

Ett stödmaterial för hur självmord bland unga ska utredas arbetas just nu fram vid Folkhälsomyndigheten och ska lanseras i början av nästa år.

– Det är frivilligt för kommuner och landsting att genomföra utredningarna, men i den bästa av världar önskar vi ju att varje fall där en ung person begår självmord ska utredas. Det vi kan locka med är att utredningarna på sikt ger stora fördelar i och med att de, tillsammans med andra insatser, kan bidra till att minska självmorden, säger Ida Erixon.

Danuta Wasserman, chef för det självmordspreventiva centrumet NASP vid Karolinska institutet, framhåller vikten av att systematiskt sammanställa resultat från utredningarna på nationell nivå, och återkoppla detta till berörda aktörer.

– Då kan man visa för politiker var det brister och vad man bör lägga medel på, säger hon.

För att nå målet att minska självmord bland barn och unga behövs också att mer pengar avsätts, anser Danuta Wasserman.

– Om man samtidigt skjuter till resurser för att täppa till de luckor man hittar kan man säkert uppnå en bra effekt när det gäller att minska självmorden bland unga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev