Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

”Fler slutenvårdsplatser skulle minska antalet självmord”

Publicerad: 8 juli 2011, 14:05

ALMEDALEN 2011 Nedskärningarna i den psykiatriska slutenvården är en skandal. Det säger psykiatern Susanne Ringskog Vagnhammar som deltog i ett seminarium under Almedalsveckan om hur antalet självmord ska minskas.


Ämnen i artikeln:

Slutenvård

Sedan 1962 har antalet platser i den psykiatriska slutenvården minskat från 36 000 till 4 500. På Caremas seminarium i Visby om förebyggande av självmord slog psykiatern Susanne Ringskog Vagnhammar fast att nedskärningarna i psykiatrin har gått för långt.

Hon arbetar på NASP på Karolinska Institutet som är statens expertorgan för suicidprevention. Enligt henne skulle antalet självmord i Sverige minska om fler platser skapades i den psykiatriska slutenvården.

– Människor dör i Sverige i dag på grund av att det inte finns tillräckligt med vårdplatser i slutenpsykiatrin. De psykiskt sjuka är en svag grupp som inte kan göra sin röst hörd när man skär ner på resurserna, säger Susanne Ringskog Vagnhammar.

Hon är särskilt upprörd över nedskärningarna i barn och ungdomspsykiatrin. Sedan 1996 har antalet vårdplatser i den psykiatriska slutenvården för barn och ungdomar minskat från 382 till 157. Fem landsting saknar helt egna vårdplatser i psykiatrisk slutenvård för barn och unga. Samtidigt ökar antalet självmord bland barn och ungdomar.

– Det är en skandal och ett fattigdomsbevis för Sverige, säger Susanne Ringskog Vagnhammar.

Ämnen i artikeln:

Slutenvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev