Psykiatri
Fler söker hjälp för svåra ätstörningar
Publicerad: 10 december 2021, 10:51
Antalet patienter som söker hjälp för svåra ätstörningar har ökat under pandemin, därmed också vårdköerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
T
TT
I Stockholm kan patienter få vänta uppåt 18 månader på behandling.
I huvudstadsregionen har antalet personer som söker specialiserad vård mer än fördubblats och patienterna kan behöva vänta i 1,5 år för att få hjälp, andra regioner beskriver en ökning på 20–30 procent.
Det visar radions sammanställning av enkätsvar från tolv enheter runt om i landet, som bedriver specialiserad ätstörningsvård för både barn och vuxna.
Läs också: Fler vårdplatser krävs för unga med ätstörningar
– Alla tycker att det är förskräckligt. Vi tycker också att det är förskräckligt att man ska behöva vänta så länge, därför att vi vet att snabb insatt behandling är det som predicerar ett gott utfall, säger Mikaela Lithman, avdelningschef för Stockholms centrum för ätstörningar, till Ekot.
I enkätsvaren framgår även att patienterna är sjukare. Enligt Ulf Wallin, överläkare och forskningsledare vid region Skånes Ätstörningscentrum finns ett uppdämt behov eftersom många undvek att söka vård i början av pandemin. Han säger till radion att antalet personer som behöver bli inlagda för ätstörningar ökar.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.