Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fler unga mår psykiskt dåligt

Publicerad: 25 mars 2009, 14:35

Fler unga mår psykiskt dåligt

Allt fler unga i Sverige mår psykiskt dåligt, enligt Socialstyrelsens folkhälsorapport. Bland de unga kvinnorna ökar självmordsförsöken dramatiskt.


Folkhälsorapporten som presenteras i dag, onsdag, är den sjunde i ordningen sedan starten 1987. En tydlig trend är att den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar stadigt. Det syns bland annat i statistiken över hur många unga som vårdas på sjukhus för depression eller ångest.

Särskilt tydlig är utvecklingen i statistiken över självmordsförsök bland kvinnor mellan 16 och 24 år. Under 1987 var drygt 200 av 100 000 kvinnor i den åldersgruppen intagna på sjukhus för självmordsförsök eller andra självtillfogande skador. 2007 var motsvarande andel över 350.

En annan tydlig tendens är att folkhälsan är ojämnt fördelad mellan olika socioekonomiska grupper. Folkhälsorapporten visar bland annat att hjärt-kärlsjukdomar och diabetes är vanligare bland lågutbildade. Dessutom är överlevnaden i bröstcancer lägre bland lågutbildade kvinnor än bland högutbildande.

– Ett viktigt folkhälsopolitiskt mål är att minska de sociala skillnaderna i hälsa, men trots det ser skillnaderna ut att bestå. Här återstår en hel del att göra för både myndigheter och vården, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

Folkhälsorapport 2009 (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev