Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Flyktingar drabbas oftare av psykos

Publicerad: 15 mars 2016, 23:30

Flyktingar har en högre risk för psykossjukdomar jämfört med andra utrikesfödda, enligt forskning.

Foto: Thinkstock

Flyktingar löper en högre risk att drabbas av psykos, jämfört med andra utrikesfödda och övriga svenskar. Fyndet tyder på att traumatiska upplevelser kopplas till en risk för schizofreni.


Många studier, både i Sverige och i andra länder, visar att utlandsfödda och deras barn har en betydligt högre risk för psykossjukdomar, som schizofreni, än inrikesfödda.

Varför vet man inte, och hittills har det varit oklart huruvida flyktingar har en ännu högre risk att drabbas.

– Det har man vetat sedan 1930-talet, oavsett om det gäller norrmän i USA eller människor från Karibien i England, säger Anna-Clara Hollander, psykolog och forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Men hur är det med de som flyr från krig eller förtryck och kommer till det nya landet som flykting – har de ännu högre risk att drabbas?

Anna-Clara Hollander och hennes kollegor utgick från nationella register och följde 1,3 miljoner svenskar från 14 års ålder i upp till 13 år. Personerna var antingen födda i Sverige eller utomlands.

Under perioden drabbades 3 700 av deltagarna av en icke-affektiv psykos, det vill säga en psykos som inte berodde på exempelvis droger eller bipolär sjukdom.

Det visade sig att risken för psykos bland de som kommit till Sverige som flyktingar var 66 procent högre än för andra utrikesfödda från samma regioner som flyktingarna. Jämfört med svenskfödda var risken nästan tre gånger högre.

– Fyndet stöder idén att traumatiska upplevelser ökar risken för att insjukna i schizofreni och liknande sjukdomar, säger Anna-Clara Hollander.

Dessutom, säger hon, visar fyndet att flyktingar är en utsatt grupp som vården bör vara extra uppmärksamma på.

– Vården bör känna till att flyktingar är en utsatt grupp. Då ökar chanserna att få rätt hjälp tidigt, något som kan vara av yttersta vikt, säger Anna-Clara Hollander.

Den aktuella studien, som genomförts i samarbete med forskare vid University College London, har publiceras i British Medical Journal.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev