Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Forskare kartlägger överdödlighet bland schizofrena

Publicerad: 21 januari 2013, 13:35

Män som har schizofreni lever i genomsnitt 15 år mindre än normalbefolkningen och för kvinnor handlar det om tolv år. Det visar en svensk studie i tidskriften American Journal of Psychiatry.


Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Det är välkänt att personer med schizofreni har en ökad risk att dö i förtid. Nu har forskare i Lund tillsammans med amerikanska kollegor tittat närmare på det här sambandet.

En slutsats är att hjärt-kärlsjukdom och cancer var de viktigaste orsakerna till överdödligheten bland de schizofrena. Även brist på antipsykotisk medicinering var kopplad till ökad risk för förtida död.

Det var dock inte vanligare att de schizofrena fick en diagnos på icke-dödlig cancer eller kranskärlssjukdom, jämfört med normalbefolkningen, vilket forskarna misstänker beror på underdiagnostik.

Därför vill de se mer förebyggande åtgärder och screening för patientgruppen i primärvården. Till TT säger Jan Sundquist, som är av forskarna bakom studien, att  det är orimligt att en patientgrupp med så stor kontaktyta med sjukvården dör i förtid i sjukdomar som kan förebyggas .

Undersökningen baseras på en uppföljning av över 6 miljoner svenskar, inklusive 8 277 med en diagnos på schizofreni, under åren 2003 till 2009.

Läs abstract till studien:

Casey Crump med flera. Comorbidities and Mortality in Persons With Schizophrenia: A Swedish National Cohort Study. American Journal of Psychiatry, publicerad online den 15 janurari 2013. DOI: 10.1176/appi.ajp.2012.12050599

Relaterat material

Lindrigare psykisk ohälsa kopplas till sämre överlevnad

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev