lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Forskare: Låt användarna tycka till

Publicerad: 20 maj 2013, 08:51

Foto: Photos.com

Användarna bör komma in tidigt när webbaserade hälsostöd tas fram. Det är slutsatsen i en ny avhandling.


Mikael Elf, som ligger bakom avhandlingen, har i fyra studier tittat på ett designprojekt där unga anhöriga till personer med psykisk ohälsa tillsammans med ett expertteam tagit fram ett webbaserat stöd.

– De två gruppernas syn på hur ett sådant stöd skulle fungera visade sig vara vitt skilda från varandra, bland annat när det gällde den viktiga frågan om vem som egentligen skulle stödjas; designteamet ville stödja de unga anhörigas egen utveckling medan de unga själva ville ha hjälp att stödja den person med psykisk ohälsa de levde med, säger Mikael Elf i ett pressmeddelande.

Det är därför viktigt att inte bara sjukvårdspersonal och teknisk expertis är inblandade när hälsostöd via nätet ska utvecklas, anser Mikael Elf, som förordar att användarna ska involveras tidigt i utvecklingsprocessen.

Enligt tidigare studier vill unga i allmänhet hellre ha stöd genom personliga möten än online, något som avhandlingen studier bekräftade. Mikael Elf har därför skissat på ett webbaserat stöd som har som främsta syfte att fånga upp personer som annars inte skulle ha sökt hjälp och slussa dem vidare.

– Det bygger på att användarna via webbstödet lättare kan få kontakt med både andra användare och med de stödresurser som finns i det område där de bor – det finns en lokal anknytning, säger han.

Avhandlingen läggs fram på fredag, den 24 maj, vid Göteborgs universitet.

Läs avhandlingen:

Mikael Elf med flera. User involvment in designing a web-based support system for young carers – inspiring views and systemic barriers.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev