Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Forskare: Rökning inte drivande vid barns schizofreni

Publicerad: 4 maj 2017, 13:02

Foto: Thinkstock

Riskfaktorer inom familjen kan spela en avgörande roll för om barn drabbas av vissa psykiatriska sjukdomar efter att mamman rökt som gravid.


Ämnen i artikeln:

Schizofreni

Fynden är publicerade i tidskriften Jama Psychiatry. Tidigare populationsstudier har antytt att tobaksanvändning bland blivande mödrar kan ge skador på fostret som leder till psykiatriska sjukdomar. Men det är alltså en bild som ifrågasätts i form av de nya resultaten.

– Rökningen i sig verkar inte orsaka schizofreni eller bipolärt syndrom. Barnens genetiska risk ser däremot ut att vara av stor betydelse, säger Henrik Larsson, docent i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet och en av studiens medförfattare.

Studien innefattar registerdata från fler än 1,7 miljoner barn som föddes i Sverige mellan 1983 och 2001. För att kunna justera resultaten för familjefaktorer – såsom uppväxtmiljö och ärftlig risk för psykiatriska sjukdomar – inkluderades data från bland annat barnens syskon. Bland mödrar som hade rökt skedde detta under vissa graviditeter, men inte alla.

Till en början fann forskarna att risken för schizofreni och bipolärt syndrom var 50 procent högre hos barn vars mammor hade rökt mycket under graviditetstiden, jämfört med barn till mammor som inte använt cigaretter. Men sambandet försvann när man korrigerade för nämnda familjefaktorer. Syskonens risk för schizofreni och bipolärt syndrom var alltså lika stor oavsett om mamman hade rökt under graviditeten eller inte.

Fynden pekar på hur viktigt det är att ta hänsyn till bakgrundsfaktorer i populationsstudier, påpekar Henrik Larsson. Något som långt ifrån alla forskare gör i dagsläget eftersom det kräver stora mängder registerdata, menar han.

– Men då kan resultatet bli att forskare rapporterar om kausala samband när det i själva verket inte handlar om orsaksfaktorer, säger han.

Studieunderlaget kom bland annat från medicinska födelseregistret och patientregistret. Att uppgifterna om rökning bygger på självrapporteringar är en svaghet med studien, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

Patrick Quinn med flera. Association between maternal smoking during pregnancy and severe menatl illness in offspring. Jama Psychiatry, publicerad online den 3 maj 2017. Doi: 10.1001/jamapsychiatry.2017.0456

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Schizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev