onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Forskare ser stöd för antidepressivt ketamin i ny studie

Publicerad: 17 december 2021, 05:00

Pouya Movahed och hans kolleger vid fem kliniker i Sverige har studerat effekterna av ketamin vid svår depression. Foto: Pouya Movahed, Tove Smeds

Färre svårt deprimerade patienter blir friska av narkosmedlet ketamin, jämfört med konventionell elektrokonvulsiv behandling, ECT. Det visar den första randomiserade studien där metoderna jämförts.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterRegion SkåneLäkemedelDepression

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet kan ändå ses som stöd för användning av ketamin, tror forskarna bakom studien.

– ECT är den bästa behandlingen som finns mot depression. Nu har vi i en klinisk relevant miljö sett att ketamin visserligen fungerar sämre men ändå ganska bra. Ketamin skulle kunna var ett alternativ för vissa patienter, säger Pouya Movahed, psykiater och överläkare vid enheten för hjärnstimulering vid psykiatriska kliniken i Lund. 

Han är korresponderande författare för studien som publiceras i tidskriften International Journal of Neuropsychopharmacology. 

Läs också: Många återfall när antidepressiva sätts ut 

Ketamin har använts som narkosmedel sedan 1970-talet. I början av 2000-talet upptäcktes också att läkemedlet i lägre doser har antidepressiva effekter, vilket har fått stor uppmärksamhet. 

– Flera studier har sedan dess pekat på lovande effekt av ketamin vid depression. Men det har handlat om ganska små studier med relativ kort uppföljning och utan jämförelse med aktiv behandling. Dessa begränsningar ville vi adressera i vår studie, säger Pouya Movahed.

Han och hans kolleger vid fem kliniker i Sverige frågade sjukhusvårdade patienter som var planerade för ECT om de ville vara med i studien och slumpas till att verkligen få ECT eller att i stället få ketamin via infusion. 

Totalt 186 patienter gick med i studien och följdes i ett år. Primärt effektmått var remission efter behandling. Det uppnåddes av 63 procent av patienterna i ECT-gruppen och av 46 procent i ketamingruppen. Särskilt äldre patienter och patienter med samtidig psykos tycktes svara bra på ECT. 

Vidare visade resultaten att bägge metoderna krävde i median sex behandlingsomgångar för att ge remission. Allvarligare biverkningar var vanligast i ECT-gruppen, men fler patienter hoppade av studien på grund av biverkningar i ketamingruppen. Forskarna såg också att många tillfrisknade patienter i bägge grupperna återinsjuknande i depression. 

– Egentligen är inte fynden så förvånande. ECT förblir den mest effektiva behandlingen av depression. Det som möjligen överraskar är att vi inte såg någon särskilt snabbt insättande effekt av ketamin, vilket annan forskning indikerat, säger Pouya Movahed. 

Han och hans forskarkolleger menar att ketamin skulle kunna vara ett alternativ när ECT är otillgängligt, kontraindicerat eller möjligen när patienter tidigare fått svåra biverkningar av ECT eller inte fått effekt av ECT. 

Ketamin har inte ett regulatorisk godkännande som behandling av depression. All sådan användning i sjukvården som inte är inom ramen för kliniska studier sker därför ”off label”. 

– Det finns inte sammanställt hur många patienter i Sverige som får ketamin mot depression. Hos oss i Lund har vi parallellt med studien gett behandling till ett trettiotal patienter sammanlagt. Jag tror det finns ett ökat intresse kring ketamin mot depression, säger Pouya Movahed.

Samtidigt finns det sedan två år en variant av ketamin godkänt för behandling av depression, nämligen läkemedlet Spravato (esketamin) som ges i form av en nässprej. Detta läkemedel innehåller en särskild spegelvariant av ketaminmolekylen som antas stå för den biologiska effekten. Det ketamin som använts i den nu aktuella studien består av en blandning, ett så kallat racemat, av olika spegelvarianter av ketaminmolekylen. 

– Spravato bör inte jämföras med den ketaminbehandling vi har gett i vår studie. Spravato är delvis en annan substans och den intranasala administrationen ger en helt annorlunda biotillgänglighet. Hittills har Spravato bara jämförts mot placebo, medan vi nu har en jämförande studie med ketamin mot ECT, säger Pouya Movahed. 

Enligt en nationell rekommendation kan Spravato i normalfallet användas hos patienter som redan prövat fyra behandlingsalternativ mot sin depression. Läkemedlet kan också i särskilda fall också användas som akut korttidsbehandling vid psykiatriska nödsituationer. 

Läs hela originalstudien:  

Joakim Ekstrand med flera. Racemic ketamine as an alternative to electroconvulsive therapy for unipolar depression. A randomized, open-label, non-inferiority trial. (KetECT). International Journal of Neuropsychopharmacology, publicerad den 4 december 2021. DOI: 10.1093/ijnp/pyab088 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Det går att kommentera högst tre veckor gamla artiklar. Enbart inlåsta artiklar och opinionsmaterial kan kommenteras.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev