Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Forskare söker DNA-svar om OCD

Publicerad: 17 oktober 2018, 12:23

Via studiens hemsida kan intressreade registrera sig och om de uppfyller kriterierna får de ett DNA-test hemskickat.

Foto: Thinkstock

För att ta reda på om det finns genetiska mönster hos patienter med tvångssyndrom ska forskare vid Karolinska institutet samla in ett stort antal salivprov. För att få fart på rekryteringen har de lanserat en webbsida.


– Vi hoppas på att få 5 000 deltagare och för att nå dit så har vi skapat en webbsida med information om hur man gör för att delta i studien, säger Elles Dias som är projektsamordnare för studien OCD Genetik.

Syftet med studien är att undersöka om det finns vissa genetiska variationer som kan kopplas till tillstånden tvångssyndrom, dysmorfofobi det vill säga upplevd fulhet, samlarsyndrom och tourettes. De vill också ta reda på om det finns någon koppling mellan genetiska variationer och hur man svarar på en viss behandling.

Studien, som på webbsidan beskrivs som världens största för att förstå orsakerna till dessa syndrom, har pågått i drygt två år. Hittills har deltagarna rekryterats via ett antal mottagningar men nu breddas alltså sökandet för att komma upp i volym.

Den intresserade kan via studiens webbsida logga in med bank-id på en särskild plattform, registrera sig och svara på ett antal frågor. För att delta krävs att man är minst 18 år, bor i Sverige och misstänker att man har något av syndromen. Däremot behövs ingen formell diagnos berättar Elles Dias.

– De som anmäler sig blir uppringda av en kliniker som bedömer om personen uppfyller kriterierna för att delta. Gör man det får man ett DNA-testkit hemskickat. Man lämnar helt enkelt ett salivprov genom att spotta i en burk, säger hon.

Det är första gången forskargruppen använder en webbsida för att rekrytera studiedeltagare på det här viset. Sajten har varit i gång i ungefär en månad och hittills har ett 20-tal personer nappat.
– Vi har börjat lite försiktigt för att se att allting fungerar som det ska men vi kommer att marknadsföra den bredare inom kort, säger Elles Dias.

I studien, som är godkänd av Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm, samarbetar forskarna med kollegor i Danmark och Norge och målet är att få in totalt 10 000 salivprover för analys.

Relaterat material

Internet-KBT för fler diagnoser

Gener kan påverka behandlingsresultat

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev