Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Förtidspension risk vid vårdyrke

Publicerad: 21 februari 2013, 10:27

Den som har ett vårdyrke löper högre risk att förtidspensioneras med en psykisk sjukdom.


Åsa Samuelsson, folkhälsovetare och doktorand vid Karolinska institutet, har dykt ner i den fråga som kostar samhället 50 miljarder kronor årligen: Vilka riskfaktorer kan kopplas till förtidspension?

Eftersom avhandlingen baseras på data från bland annat tvillingregistret, med nästan 56 000 enäggs- och tvåäggstvillingar, har Åsa Samuelsson kunnat titta på riskfaktorer som är oberoende av genetik och uppväxtmiljö.

Att vara kvinna är starkt kopplat till ökad risk för förtidspension. Detsamma gäller generellt för den som har låg utbildning, är ogift och bosatt utanför Stockholm.

Risk för förtidspension med en psykisk sjukdom – där ångest eller depression är vanligast – ser där-emot lite annorlunda ut.

Här är hög utbildning och hög socioekonomisk status kopplade till en förhöjd risk, i synnerhet bland kvinnorna.

– Det är ett intressant fynd som vi måste forska mer kring, säger Åsa Samuelsson.

Hon fann också att personal inom vård- och omsorgsyrken, män såväl som kvinnor, löpte ökad risk för förtidspension med psykisk diagnos jämfört med personerna i kontrollgruppen som arbetade med administration och ledning.

– Det behöver såklart följas upp, säger Åsa Samuelsson och tillägger att hon skulle vilja titta närmare på vilka yrkesgrupper det är som sticker ut i materialet.

Låga krav och låg grad av kontroll i yrket ökar risken att inte orka jobba till 65, enligt avhandlingen.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News