Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fortsatt ökning av psykisk ohälsa

Publicerad: 15 maj 2019, 08:21

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka och framför allt bland barn och ungdomar. Trots att fler får vård och behandling fortsätter köerna att växa, skriver Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I en ny utvärdering konstaterar myndigheten också att den psykiska ohälsan riskerar att bli långvarig för den drabbade. Hela 30 procent av de ungdomar som fick diagnosen depression och ångestsyndrom 2008 behövde fortfarande vård tio år senare. Drygt hälften tog läkemedel.

När det gäller antalet patienter i åldern 10–14 år som diagnostiserats för depression och ångestsyndrom och som har fått behandling i den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin har det mer än femdubblats för flickor och tredubblats för pojkar sedan 2006, enligt Socialstyrelsen.

Utvärderingen pekar också på att psykisk ohälsa i ungdomen gör det svårare att etablera sig i arbetslivet. ”Det innebär att vården borde organiseras mer som för patienter med kronisk och långvarig sjukdom som diabetets, kol och liknande sjukdomar”, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

Tillgången på personal inom psykiatriområdet har inte alls ökat i omfattning som motsvarar det ökade behovet av psykiatrisk vård och behandling, skriver myndigheten vidare. När det exempelvis gäller antalet psykiatrisjuksköterskor har tillgången till och med minskat de senaste tio åren.

Socialstyrelsen konstaterar också att data från primärvården i stor utsträckning saknas och i pressmeddelandet står att inrapporteringen behöver förbättras väsentligt för att det i framtiden ska kunnna gå att göra bättre och mer heltäckande utvärderingar.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev