Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fulla lönen gjorde utbildningen attraktiv

Publicerad: 9 december 2016, 16:06

Mikael Rask, tidigare skivbutiksmedarbetare, trivs mycket bra på Salas rättspsykiatriska klinik och läser nu vidare.

Var sjätte skötare på rättspsyk i Sala saknar utbildning. Nu ska de få plugga vidare – med full lön.


– Jag har velat detta länge, jag älskar ju jobbet. Men samtidigt, när man har två småbarn, har man inte råd att hålla på med CSN-lån.

Det säger Mikael Rask, som jobbar inom rättspsykiatrin i Sala och samtidigt pluggar till undersköterska. Han är 33 år och gick medieprogrammet på gymnasiet, varpå han jobbade i skivbutik i tio år. När butiken började skära ner på personal för fyra år sedan sökte han sig till rättspsykiatrin och har blivit kvar.

– Från det att jag gick innanför portarna har jag trivts jättebra. Man känner att man gör skillnad, det är en skön jargong och ingen patient är den andra lik. Jag jobbar på akut­avdelning med intag och bedömning. Det är ju väldigt varierande.

Mikael Rask sökte gymnasieutbildningen till undersköterska redan förra året men hade missat att skicka in några dokument, så det blev inte av. Därför var han inte sen att nappa när arbetsgivarens erbjudande kom.

Det var verksamhetschefen Bengt Jarl som hade upptäckt att det fanns ett gäng skötare som hade börjat som vikarier och sedan fastanställts – men som helt saknade vårdutbildning. Vid en kontrollräkning visade det sig handla om 16 av 95 personer.

När man har två småbarn har man inte råd att hålla på med CSN-lån.

– Målsättningen är att all vår personal ska vara grundutbildad. Det höjer ju kvaliteten, det är själva syftet.

Nu har Region Västmanland anslagit pengar för att personalen ska kunna plugga halvtid och jobba halvtid, med heltidslön. Bengt Jarl tror inte att Sala är ensamt om att ha för lågt utbildad personal inom rättspsykiatrin.

– Det är ett utbrett problem. Skötare är ett lågbetalt jobb och nu när det finns gott om andra jobb, finns det de som går in i andra branscher, till exempel bygg. Det som är småortens problem är att vi inte har några utbildningsinstitutioner i närheten, säger han.

Att skötarna utbildar sig ska synas på lönen, men det är inte reglerat exakt hur mycket, enligt Bengt Jarl.

Förbinder de sig att stanna kvar?

– Vi vill att de ska jobba i två år efter fullgjord utbildning. Huruvida det håller arbetsrättsligt vet jag inte, det är mer en moralisk förbindelse.

Mikael Rask tror inte att utbildningen gör jättestor skillnad när det kommer till arbetsuppgifter.

– Men man får en större förståelse för olika sjukdomar, och vad som är avvikande rent somatiskt. Sitter man ihopsjunken med kroppen så får man svårare med andningen, sådant blir tydligare med utbildningen.

Mikael Rask har inte hört talas om att han skulle vara tvungen att stanna på arbetsplatsen i två år efter utbildningen – men han tvekar inte om att han ändå kommer att göra det. Innan han började utbildningen fick han frågan av sin arbetsgivare om han hade andra planer.

– Nej, nej för fan, klart jag blir kvar. Jag trivs så jäkla bra, jag har svårt att tänka mig att jag kommer hitta något lika bra.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev