Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Funktionshindrade barn har oftare stressade föräldrar

Publicerad: 17 februari 2009, 14:34

Funktionshindrade barn har oftare stressade föräldrar

Ohälsa och stress i vardagen är vanligare hos föräldrar till barn med funktionshinder än hos andra föräldrar, visar en ny studie.


Forskare vid University of Wisconsin i USA har analyserat telefonintervjuer med 82 föräldrar till barn med adhd, bipolär sjukdom eller Downs syndrom. Intervjuerna gjordes i samband med en annan studie, Midlife in the United States, och inkluderade frågor om bland annat stress, fysiska symtom och positiva händelser under det senaste dygnet. Svaren jämfördes sedan med en matchad kontrollgrupp bestående av 82 föräldrar med barn utan funktionshinder.

Resultaten publiceras i marsnumret av tidskriften Journal of Health and Social Behaviour och visar att föräldrarna med funktionshindrade barn var mer stressade och rapporterade mer fysiska symtom än andra föräldrar. Bland annat hade de upplevt minst en typ av stress under 50 procent av de studerade dagarna, jämfört med 40 procent bland dem med barn utan funktionshinder. Positiva händelser var däremot lika vanliga i de båda grupperna.

Forskarna mätte även nivåerna av kortisol, en markör för stress, i föräldrarnas saliv och såg signifikanta skillnader mellan de bägge grupperna. Föräldrar med funktionshindrade barn hade konstant högre nivåer jämfört med kontrollgruppen, särskilt under dagar då de spenderat mycket tid med sina barn.

Enligt forskarna pekar studien på behovet av stöd bland föräldrar till barn med funktionshinder. De menar även att olika strategier för stresshantering kan vara till hjälp hos dessa föräldrar.     Journal of Health and Social Behaviour 2009: 1; 1–15

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev