torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fyra regioner köper norsk vård för personer med samisk bakgrund

Publicerad: 9 november 2021, 14:31

Sanks är en vårdinrättning i Norge som erbjuder språk- och kulturanpassad vård för personer med samisk bakgrund. Region Jämtland Härjedalen har haft ett samarbetsavtal med Sanks sedan 2015. Nu sluts ett avtal med fyra regioner. Foto: Henriette Joks, Sanks

Fyra regioner har ingått ett avtal med den norska vårdinrättningen Sanks för att erbjuda personer med samiskt ursprung vård för psykisk ohälsa och fortbilda vårdpersonal.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenRegion Jämtland HärjedalenRegion NorrbottenRegion DalarnaBeroende

SAM

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Dalarna, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västerbotten har slutit ett gemensamt avtal med Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og avhengighet, Sanks. Det uppger Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Sanks är en norsk vårdinrättning som erbjuder språk- och kulturanpassad vård för samer. 

Sverige erbjuder i dagsläget inget liknande. Avtalet har möjliggjorts genom samarbete i Kunskapsnätverket för samisk hälsa. 

Läs mer: Lägre tilltro till sjukvården hos samer 

– Det här är något som samer i regionerna har önskat länge. Många har beskrivit att de upplever sig vara tvungna att utbilda sin behandlare i samisk kultur, vilket förlänger vårdförloppet och tillfrisknandet. Sanks erbjuder vård på samiska av samiska behandlare. Självklart känns det väldigt bra att kunna erbjuda det, säger Harriet Hedlund, första vice ordförande i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Patienter kan kontakta sin vård- eller hälsocentral för bedömning, och sedan få vård via Sanks huvudetablering i Karasjok, några av deras mindre filialer i Norge, eller digitalt. 

Avtalets innehåll

• Öppenvård och slutenvård för personer med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik som har behov av Sanks språk- och kulturanpassade inriktning.

• Konsultation och handledning av regionanställd vårdpersonal inom primärvård, bup och vuxenpsykiatri

• Fortbildning av regionanställd vårdpersonal. Auskultation och randning. Randning innebär att läkare och psykologer under utbildning kan förlägga en del av sin utbildning hos Sanks.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev