Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Fyra regioner köper norsk vård för personer med samisk bakgrund

Publicerad: 9 november 2021, 14:31

Sanks är en vårdinrättning i Norge som erbjuder språk- och kulturanpassad vård för personer med samisk bakgrund. Region Jämtland Härjedalen har haft ett samarbetsavtal med Sanks sedan 2015. Nu sluts ett avtal med fyra regioner.

Foto: Henriette Joks, Sanks

Fyra regioner har ingått ett avtal med den norska vårdinrättningen Sanks för att erbjuda personer med samiskt ursprung vård för psykisk ohälsa och fortbilda vårdpersonal.


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenRegion Jämtland HärjedalenRegion NorrbottenRegion DalarnaBeroende

Dalarna, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västerbotten har slutit ett gemensamt avtal med Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og avhengighet, Sanks. Det uppger Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Sanks är en norsk vårdinrättning som erbjuder språk- och kulturanpassad vård för samer. 

Sverige erbjuder i dagsläget inget liknande. Avtalet har möjliggjorts genom samarbete i Kunskapsnätverket för samisk hälsa. 

Läs mer: Lägre tilltro till sjukvården hos samer 

– Det här är något som samer i regionerna har önskat länge. Många har beskrivit att de upplever sig vara tvungna att utbilda sin behandlare i samisk kultur, vilket förlänger vårdförloppet och tillfrisknandet. Sanks erbjuder vård på samiska av samiska behandlare. Självklart känns det väldigt bra att kunna erbjuda det, säger Harriet Hedlund, första vice ordförande i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Patienter kan kontakta sin vård- eller hälsocentral för bedömning, och sedan få vård via Sanks huvudetablering i Karasjok, några av deras mindre filialer i Norge, eller digitalt. 

Avtalets innehåll

Öppenvård och slutenvård för personer med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik som har behov av Sanks språk- och kulturanpassade inriktning.

Konsultation och handledning av regionanställd vårdpersonal inom primärvård, bup och vuxenpsykiatri

Fortbildning av regionanställd vårdpersonal. Auskultation och randning. Randning innebär att läkare och psykologer under utbildning kan förlägga en del av sin utbildning hos Sanks.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Sophie Ankarcrona Martinez

Reporter

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev