Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Gammalt tuberkulosmedel ger nya intressanta fynd

Publicerad: 13 maj 2015, 15:00

Effekten av kognitiv beteendeterapi, KBT, kunde inte förstärkas med hjälp av det gamla tuberkulosläkemedlet D-cykloserin. Trots det finns andra intressanta fynd i den nya svenska studien.


D-cykloserin, DCS, tros hjälpa hjärnan att ta bort minnen av rädsla och även om resultaten inte visade vad forskarna från början tänkt, är det andra resultat från studien som enligt den ansvarige forskaren, Christian Rück, är viktiga.

– Framförallt är det två fynd i studien som är mycket intressanta. För det första att internetbaserad KBT har en väldigt bra effekt mot tvångssyndrom generellt. För det andra att vårt fynd om att antidepressiva läkemedel möjligen tar bort effekten av DCS, vilket kan förklara de varierande fynden i tidigare studier, säger Christian Rück vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

De 128 patienter som ingick i studien hade tvångssyndrom, och alla fick genomgå en internetbaserad KBT, samtidigt som de antingen fick DCS eller placebo. Resultaten visade att DCS inte förbättrade effekten av KBT. Däremot tyder resultaten på att de antidepressiva medel som de flesta av patienterna använde, verkade hindra effekten av DCS. Enligt forskarna är detta samband en ny upptäckt i människa vars mekanism kan förklaras med hjälp av tidigare studier på djur. Antidepressiva läkemedel har i djur visat sig nedreglera de receptorer i hjärnan som DCS verkar på.

– I ett vidare perspektiv är den här klassen av substanser, som brukar kallas cognitive enhancers, väldigt spännande. Att ha möjligheten att med några få doser behandla specifika kognitiva mekanismer som till exempel utsläckning av rädsla, är en fantastisk möjlighet för framtiden, säger Christian Rück.

Här kan du läsa abstract till studien:

Erik Andersson med flera. Cycloserine vs Placebo as Adjunct to Cognitive Behavioral Therapy for Obsessive-Compulsive Disorder and Interaction With Antidepressants. Jama Psychiatry. Publicerad online 13 maj 2015. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2015.046.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev