Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Grupptrycket skapar psykisk ohälsa bland HBT-personer

Publicerad: 27 juli 2009, 10:47

Grupptrycket skapar psykisk ohälsa bland HBT-personer

Foto: Foto: Photos.com

Unga HBT-personer mår sämre än den övriga befolkningen, enligt en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut.


Folkhälsoinstitutets rapport bygger på svar som har lämnats i de nationella folkhälsoenkäterna 2005 och 2008. Sammanställningen visar att HBT-personer – det vill säga homosexuella, bisexuella och transpersoner – i åldrarna 16 till 29 år generellt sett oftare upplever en dålig hälsa än vad den övriga befolkningen gör.

Unga HBT-personer har ökad risk för nedsatt psykiskt välbefinnande, stress, svår ängslan, oro, ångest och självmordstankar. Enligt Statens folkhälsoinstitut stämmer resultaten väl överens med vad som har kommit fram i tidigare internationella studier.

– Grupptrycket att passa in i givna sociala mönster är stort. Unga homo- och bisexuella upplever ofta påfrestningar när de söker sin identitet. Att inte bli bekräftad i sin sexuella identitet tycks bidra till en negativ hälsoutveckling bland unga vuxna, säger Regina Winzer, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Resultaten från rapporten presenteras närmare vid ett seminarium på festivalen Stockholm Pride som invigs i dag, måndag.

Läs rapporten:

”Livsvillkor och hälsa bland unga homo- och bisexuella” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev