Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

”Han borde aldrig ha flugit mer efter det”

Publicerad: 27 mars 2015, 15:55

Om en pilot fått vård och läkemedelsbehandling för depression ska flygcertifikatet dras in. Det säger Christian Rück, flygpsykiatrisk expertläkare, med anledning av olyckan i alperna.


Christian Rück är psykiater, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och flygpsykiatrisk expertläkare åt Transportstyrelsen. När nyheten om flygplanskraschen i de franska alperna först nådde honom trodde han inte att den skulle kunna vara kopplad till pilotens mentala hälsa.

– Jag hade absolut inte föreställt mig den förklaringen, eftersom den är så osannolik helt enkelt, säger han till Dagens Medicin.

Under veckan har dock mer och mer uppgifter kommit fram. Den tyska tidningen Bild-Zeitung skriver att piloten mellan 2008 och 2009 fick psykiatrisk behandling för en allvarlig depression. Enligt tidningen Der Spiegel ska polisen ha funnit ett sjukintyg i pilotens hem som bland annat visar att han var sjukskriven på olycksdagen.

– Någonting har brustit i och med att han kunde sitta i planet. Om det stämmer att han vårdats för en allvarlig depression och medicinerar med antidepressiva borde han aldrig ha flugit mer efter det, säger Christian Rück.

Han understryker att han uttalar sig utifrån uppgifter som för närvarande är obekräftade. Men, å andra sidan, verkar peka åt samma håll.

Christian Rück tror att en förklaring till händelsen kan vara att det inte finns någon automatisk kommunikation mellan sjukvården och de nationella myndigheter som utfärdar flygcertifikat. En läkare som kommer fram till att en patient är olämplig som pilot måste såklart rapportera det, men det bygger på förtroende. Piloten måste vara ärlig med att han eller hon är just pilot.

– Jag säger inte att piloter ljuger, men det är ju lätt att inse att det går, säger Christian Rück.

Han ser också problem med ett alltför repressivt system vad det gäller indragning av flygcertifikat.

– På lång sikt är det farligare då det kan leda till att folk slutar söka vård och slutar berätta saker för att de är rädda för konsekvenserna.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev