Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Han söker åttabenta medarbetare på Blocket

Publicerad: 5 februari 2016, 12:51

Foto: Thinkstock

Hallå där, Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet, som annonserar på Blocket efter svenska husspindlar!


Vad ska du ha spindlarna till?

– Vi ska ha med dem som huvudrollsinnehavare i en behandlingsstudie där vi jämför två olika sätt att behandla spindelfobi. Man lottas antingen till traditionell kognitiv beteendeterapi med en levande spindel och en levande terapeut, eller till en virtual reality-behandling där man går igenom behandlingen helt på egen hand.

Hur ser virtual reality-metoden ut?

– Det hela bygger på att man stoppar in en telefon i en speciell sorts telefonhållare som man sätter framför ögonen. Det är ett spel där man, precis som i KBT, i små steg närmar sig det man är rädd för. Från början är det en ganska söt spindel, som ser oförarglig och inte alls hotfull ut. I takt med att man går vidare i spelet så blir den mer och mer verklighetstrogen.

Vad handlar spelet om?

– Man ska på olika sätt skydda eller hjälpa spindeln. Det kan handla om att man ska hålla upp ett paraply för att skydda spindeln mot en regndroppe, eller om att spindelbarnen har tappat bort sin mamma och att man ska återföra dem.

När räknar ni med att ha resultat av studien?

– Om tre månader ungefär. Om det visar sig att virtual reality-behandlingen är lika bra, eller i alla fall verkar funka hyfsat bra, så finns det stora fördelar. En är att man kan nå ut till många som inte söker behandling. En annan är att behandlaren inte behöver sätta in en annons på Blocket för att hitta spindlar. Virtual reality-behandling kan också vara ett första steg för att sedan våga träffa en riktig spindel.

På tal om annonsen - har du fått napp ännu?

– Det är helt klart folk som har hört av sig. En del är rädda själva och säger kom hit och ta bort spindlarna. De vill hjälpa sig själva, men även forskningen. Då tänker jag att det bästa vore väl om vi kunde komma med vår virtual reality-utrustning, så att personen får testa det här, och att vi sedan kan gå ner tillsammans och hämta spindlarna – som ett tack för att vi får spindlar.

Ni kan också tänka er att hämta upp spindlar på en tunnelbanestation till exempel?

– Ja, men är man riktigt rädd för spindlar skulle man ju inte gå ner i källaren och hämta dem och ta med dem i väskan. Så det skulle i så fall vara någon som inte är rädd för spindlar.

Hur många spindlar behöver ni?

– Vi kan egentligen inte få för många. Vi är fortfarande angelägna om att få fler.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev