söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Handbok gör samtal lättare i psykiatrin

Publicerad: 1 februari 2019, 13:40

Återhämtningsguiden, en handbok där de patienter som vill, kan skriva ner sina tankar om hur de mår har testats i Region Skåne under 2018. Kristina Jältborn, enhetschef, vuxenpsykiatrin i Kristianstad, tillsammans med Gunilla Fryklund Lundahl, skötare. Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Alla patienter som läggs in i psykiatrin i Skåne får nu en liten handbok. Materialet ska göra dem mer delaktiga i vården och samtidigt hjälpa vården att lära känna personen i patienten.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneCentralsjukhuset i Kristianstad

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Återhämtningsguiden, som hand­boken heter, har under 2018 testats på åtta avdelningar i Region Skåne. En stor del av materialet handlar om att göra upp olika planer för hur patienten kan hantera svårigheter. Det är också tänkt att ligga till grund för samtal mellan patient, läkare och personlig vårdkontakt.

– Vi har exempel på hur man gör en trygghetsplan, hur det kan vara när livet blir jobbigt och vilka strategier man själv kan använda för att må bättre, säger projektledaren Jessica Andersson vid Nationell samverkan för psykisk hälsa i Skåne.

Till exempel kan patienten lista tre bra saker som hänt under dagen. Det kan vara något så enkelt som att maten var god eller att man har orkat stiga upp. Att det lilla kan räknas som bra blir ofta en aha-upplevelse för den som mår psykiskt dåligt.

Det vet Kristina Jältborn, enhetschef för avdelning 3A-B vid vuxen­psykiatrin på Centralsjukhuset i Kristianstad, som har testat handboken under 2018.

– Alla som läggs in får handboken, men alla använder den inte. Det är frivilligt. En del orkar inte, andra vill inte, säger Kristina Jältborn.

Tanken är att patienten ska kunna skriva ner olika tankar om sitt mående i boken. Kanske varför hen är inlagd, vad hen har för förväntningar på sin inläggningsperiod och vad som ska hända när hen kommer hem.

– Allting blir tydligare och risken för missförstånd minskar. Tidigare har patienten kanske trott någonting medan vi i vården har vetat någonting annat, säger Kristina Jältborn.

Handboken i sig kan också vara en trygghet.

– Jag hade en patient som tog med sig handboken hem och bläddrade i den när hon var på permission. Att hon kunde ta med sig något från avdelningen som hon och personalen hade jobbat ihop med blev då något positivt och tryggt, säger Jessica Andersson.

Tanken är att vårdpersonal och patient tillsammans ska gå igenom de av bokens nio delar, uppdelade på tre kapitel, som känns angelägna för individen. Samtalet är som bekant ett av psykiatrins viktigaste verktyg.

– Även om man är professionell kan det vara svårt att komma in på svåra frågor som hur har du det hemma, hur är det med barnen, hur har du det med självmordstankar … Det är lättare när man har boken. Den blir ett verktyg som man tar fram så att man inte missar något, säger Kristina Jältborn.

Om patienterna de facto känner större delaktighet återstår att se. Någon utvärdering har hittills inte gjorts. Men liknande material har använts internationellt i psykiatrin med gott resultat, bland annat i Danmark.

– Man har sett att patienterna blir mer delaktiga i sin vård. Det är ofta en avgörande faktor för att man ska känna att man kommer någonstans, att behandlingen är meningsfull och känns okej för mig som patient, säger Jessica Andersson.

Klart är att fler regioner har visat intresse för handboken och att den kommer att spridas nationellt. ­Exakt när är ännu inte klart.

– I vår kommer vi också att lansera en app som alla kan ladda ner gratis, säger Jessica Andersson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev