Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Här får patienterna skriva in sig själva

Publicerad: 2 oktober 2015, 13:41

Flygbild över sjukhusområdet Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm

Nu startar psykiatrin i Skåne en studie där patienter med självskadebeteende får ökat självbestämmande.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion Skåne

I förra veckan startade en för Sverige unik forskningsstudie vid psykiatrin i Lund. Tanken är att patienter med självskadebeteende skriver ett kontrakt med vården om så kallad brukarstyrd inläggning. Kontraktet gör att det är patienterna själva, och inte läkaren på akuten, som bestämmer när de ska bli inlagda för vård i upp till tre dygn.

Sofie Westling, överläkare vid vuxenpsykiatrin, Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, förklarar att hypotesen bakom studien är att patienternas ökade självbestämmande ska leda fram till ett bättre slutenvårdskoncept med färre vårddygn.

– Slutenvården fungerar inte så bra för den här patientgruppen. Det blir lätt långvariga inläggningar som riskerar att förvärra självskadebeteendet. Eller så kan det bli så de helt nekas vård om de skadar sig själva, vilket inte heller är bra, säger hon till Dagens Medicin.

Inom ett halvår är det tänkt att hela Skånes psykiatri ska ingå i studien som beräknas pågå i två till tre år, därefter ska resultatet publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Då det rör sig om en randomiserad kontrollerad studie kommer hälften av patienterna att ingå i en kontrollgrupp som inte kommer få möjligheten att själva bestämma när de ska läggas in.

Brukarstyrda inläggningar används i dag med god effekt i Nederländerna och liknade projekt finns även på några håll i Sverige, men de har aldrig utvärderats i en stor forskningsstudie, enligt Sofie Westling.

Kan det inte bli problem vid platsbrist om läkaren på akuten inte själv får bestämma vilka patienter som ska läggas in?

– Vi tänker att det ska vara ett begränsat antal platser, i Lund är det fyra och i Malmö två. Inläggningen kommer också bara att ske dagtid mellan åtta och tjugo, på natten fungerar platserna som permissionsplatser.

Platserna är reserverade för deltagarna i studien men att de självfallet kan bli fulla ändå.

– Men då är man välkommen att ringa nästa dag. Eftersom studiegruppen får maximalt tre dagars inläggning så tror vi att platserna kan bli lediga ganska fort.

Tidningen Dagens Medicin har tidigare rapporterat om projektet med brukarstyrda inläggningar som även innefattar en epidemiologisk studie i Stockholms läns landsting.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev