Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Heroin hjälpte fler svåra missbrukare än metadon

Publicerad: 2 juni 2010, 14:39

Att ge heroin till missbrukare under kontrollerade former var mer effektivt än metadon för att stoppa illegalt missbruk av heroin. Det skriver forskare bakom en ny studie i Lancet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är forskare vid King’s College i London, Storbritannien, som nu presenterar resultaten från en studie med 127 heroinmissbrukare, som tidigare behandlats med metadon i minst sex månader utan att kunna sluta med heroin.

Studiedeltagarna randomiserades så att 42 fick fortsätta med oralt metadon, 42 fick metadon i sprutform och 43 fick injicera medicinskt heroin under övervakning. Behandlingen gavs vid olika kliniker i England under 26 veckor. Under vecka 14 till 26 togs urinprover som kunde påvisa om deltagarna hade injicerat illegalt heroin, ”street heroin”.

Efter de 26 veckorna var det 80 procent av patienterna som stod kvar på den behandling de lottats till: 88 procent av dem som fick heroin, 81 procent av dem som fick injicerat metadon och 69 procent av dem som fick oralt metadon.

Det primära målet med studien var att studera hur många i respektive grupp som testade negativt för illegalt heroin vid minst 50 procent av provtagningstillfällena.

Av dem som fick heroin var det 72 procent som lyckades med detta, jämfört med 27 procent av dem som fick oralt metadon. Skillnaden mellan metadoninjektioner och oralt metadon var inte statistiskt signifikant. Skillnaden mellan grupperna märktes redan efter sex veckor.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att heroin som ges under kontrollerade former leder till signifikant mindre bruk av illegalt heroin, och de uppmanar den brittiska regeringen att stödja sådana program för kroniska heroinmissbrukare som inte blir hjälpta av annan behandling.

Studien kommenteras också av tre kanadensiska forskare. De påpekar att randomiserade studier från Spanien, Kanada och Tyskland på senare år har visat att förskrivet heroin fungerar bättre än metadon för att avhålla kroniska missbrukare från illegalt heroin och kriminalitet.

Författarna anser att den nya studien, tillsammans med de tidigare, borde minska farhågorna kring behandlingen för en utvald grupp missbrukare. Men de konstaterar att det på många håll kvarstår ett starkt motstånd både från politiker och vårdgivare – vilket de anser oetiskt. Att förneka en effektiv andrahandsbehandling innebär att många som missbrukar illegalt heroin döms att gå obehandlade och riskera hiv-infektioner och dödliga överdoser, skriver de.

Läs abstract:

Lancet 2010; 375: 1885-1895

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev